Italië excuseert zich voor fluitconcert

AMSTERDAM - De Italiaanse voetbalbond heeft officieel excuses aan de Franse bond aangeboden voor het fluitconcert van de eigen fans, zaterdag tijdens het spelen van het Franse volkslied. De Italiaanse aanhang maakte tijdens het spelen van de 'Marseillaise' zo veel kabaal dat het volkslied nauwelijks te horen was.

Giancarlo Abete, voorzitter van de Italiaanse bond, excuseerde zich na afloop van het EK-kwalificatieduel in Stadio Giuseppe Meazza in Milaan direct bij zijn Franse collega Jean-Pierre Escalettes. Maandag stuurde Abete de Franse bond een brief waarin hij hetzelfde deed. De topper van EK-kwalificatiegroep B eindigde zaterdag in een doelpuntloos gelijkspel.

Luidruchtig

Het is niet geheel duidelijk waarom de Italiaanse aanhang zo luidruchtig tekeerging tijdens het Franse volkslied. Mogelijk was het een reactie op de uitlatingen die de Franse bondscoach Raymond Domenech twee weken geleden deed in de krant Le Parisien. Hij meende dat in 1999 een scheidsrechter zich voor een wedstrijd tussen Jong Italië en Jong Frankrijk had laten omkopen om de interland in Italiaans voordeel te beslissen.

Geschorst

Domenech werd dinsdag voor één wedstrijd geschorst door de Europese voetbalbond Uefa vanwege het in diskrediet brengen van de sport. Hij zat daarom zaterdag niet op de bank bij zijn elftal. Zijn Italiaanse collega Roberto Donadoni vond het fluitconcert van zaterdag ongepast. "Dit was niet leuk en er was geen enkele aanleiding voor", oordeelde hij.

NUwerk

Tip de redactie