Mentsjov wint tiende rit (video)

ARCALIS - Denis Mentsjov heeft maandag de tiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Russische klassementsleider van de Rabobankploeg won aan het einde van de slotklim naar Arcalis (Andorra) de sprint van de kopgroep.

De Russische kopman van de Rabobankploeg domineerde tijdens de tiende etappe over 214 kilometer van Benasque naar het skistation van Ordino Arcalis in de slotklim. De klassementsaanvoerder liet zondag de dagprijs beleefd aan zijn Italiaanse vluchtmakker Leonardo Piepoli. Je weet tenslotte maar nooit hoe dat nog eens van pas komt als er pacten worden gesloten in het peloton.

Eindsprintje

Maandag, toen zeven man vooruit bleven, demonstreerde de 29-jarige Mentsjov op 2200 meter hoogte zijn grootse vorm in een eindsprintje om de ritzege tegen de Australiër Cadel Evans en de Spanjaard Samuel Sanchez. Het gaf nog iets meer cachet aan zijn nieuwe gouden trui.

Mentsjov ontkende in de slotfase steun te hebben gekregen van Piepoli. "Nee, daar geloof ik niet zo in. Eerlijk, wij hebben onderweg nergens over gesproken", reageerde de Rus. "Leo rijdt altijd op zijn eigen manier. Ook nu probeerde hij het verscheidene keren met tempowisselingen. Ik ben hem voor alle zekerheid steeds gevolgd, om te zien wie er eventueel zouden lossen. Hij dicteerde een straf tempo. Wegspringen was ook moeilijk door de wind."

Concurrenten

De drie grote concurrenten van Mentsjov voor de eindzege (Vladimir Efimkin, Evans en Carlos Sastre) verloren geen tijd, Igor Anton arriveerde op 7 seconden als achtste op het 'dak' van de Vuelta 2007. De rest van het veld had een achterstand van een halve minuut of meer.

Dat was deels te 'danken' aan Piepoli, die met Anton de finale op gang hielp. Daarna probeerde ook Sastre nog uit alle macht de top van het klassement door elkaar te schudden. Hij slaagde er niet in weg te komen. Mentsjov parreerde zijn aanvallen bijna lachend, met de handen losjes op het stuur.

Beslissing

Daarmee kreeg de Spaanse etappekoers eigenlijk een voortijdige beslissing. Als de drager van de leiderstrui geen ongeluk krijgt of ziek wordt kan Rabobank, dat drievoudig etappewinnaar Oscar Freire met het oog op het WK zag afstappen wegens nieuwe klachten aan het zitvlak, over een kleine twee weken in Madrid toch nog een winnaar van een grote ronde bejubelen.

Sastre had danig de pest in over dat vooruitzicht. "Het was een schande wat Piepoli deed", foeterde de Spanjaard, doelend op de koerstaktiek van de Italiaan. "Het had een veel mooiere etappe kunnen worden. Maar dit gedoe, we kunnen het geen allianties meer noemen. Het zijn deals pal voor onze neus. Die vertroebelen de wedstrijd. Een slechte zaak."

Beltran

Beltran sloot zich bij zijn landgenoot aan. "Gisteren liet Mentsjov Piepoli winnen, dan is het logisch dat Piepoli vandaag Mentsjov helpt. Maar dat helpt de show bepaald niet. Ik denk dat ik er nog de meeste last van heb gehad."

De lange etappe in de Pyreneeën werd afgezien van de ontknoping gekenmerkt door de ontsnapping van een goep van een man of twintig, onder wie Stef Clement. De vluchters kregen een maximale voorsprong van 5.40. Toen vond met name de Raboploeg het welletjes. De Belg Jurgen van Goolen en de Fransman Ludovic Turpin hielden het langst stand. Ze arriveerden als eersten aan de voet van de laatste berg. Ook de steun van Beltran onderweg mocht niet baten toen de groep van Mentsjov (en Piepoli) haast begon te maken om boven te komen.

NUwerk

Tip de redactie