ZEIST - Ruud Gullit wordt waarschijnlijk de bondscoach van het nationale elftal voor spelers van twintig jaar en jonger. De KNVB wil dat de Amsterdammer leiding gaat geven aan de ploeg die van 21 mei tot 11 juni 2005 aan het wereldkampioenschap in eigen land mag deelnemen.

Het is nog niet bekend wanneer Gullit aan zijn functie begint. Een woordvoerder van de KNVB bevestigt dat beide partijen over de functie hebben gesproken. Hij kan nog niet zeggen of er al overeenstemming over een verbintenis is bereikt.

WK

De KNVB kreeg op 17 december het wereldkampioenschap voor spelers van twintig jaar en jonger toegewezen. Het toernooi met 24 deelnemers en 52 wedstrijden geldt als het op een na meest prestigieuze evenement van de FIFA.

De KNVB wil het WK groots aanpakken. De begroting voor het toernooi bedraagt 12 miljoen euro. Gehoopt wordt op een voetbalfeest gelijk aan EURO 2000. Rond de zes stadions moeten veel feestelijke activiteiten worden gehouden.

Strijdplan

Ook in sportief opzicht wil de nationale voetbalbond tijdens het WK scoren. Veel wordt verwacht van de talentvolle eigen lichting. De komst van een aansprekende persoonlijkheid als Gullit past uitstekend in het in Zeist uitgedokterde strijdplan.

Gullit was als speler actief bij Haarlem, Feyenoord, PSV, AC Milan, Chelsea en het Nederlands elftal. Als hoofdtrainer gaf de Amsterdammer leiding aan Newcastle United en Chelsea. Op dit moment is hij als analist van Studio Sport bij het voetbal betrokken.