Van Basten verandert het winnende team

KATWIJK - Aanvoerder Edwin van der Sar sprak na de zege op Bulgarije (2-0) van een nieuwe start.

Robin van Persie, Wesley Sneijder en Ruud van Nistelrooij vertaalden de teamprestatie van Oranje eveneens met superlatieven. Toch heeft het er veel van weg dat Oranje woensdag met een gewijzigde ploeg aan de uitwedstrijd bij Albanië begint.

Marco van Basten hecht niet zo veel waarde aan het gezegde over een winnende ploeg die je nooit moet wijzigen. De bondscoach houdt liever vast aan zijn eigen visie, die hem al weken vertelt dat het verstandig is om tegen Albanië met een aantal andere spelers te beginnen.

Wisselen

"Richting Albanië zullen we wisselen waar we wisselen kunnen", verklaarde de bondscoach direct nadat hij zijn basisploeg van de gewonnen wedstrijd tegen Bulgarije met complimenten had overladen.

"We willen twee keer een zo fris mogelijke groep binnen de lijnen brengen. In het verleden zijn twee interlands binnen vier dagen erg belastend gebleken. Zeker nu de onderlinge verschillen tussen de spelers heel klein zijn, moet je goed afwegen wie je tegen Albanië het veld instuurt. We moeten ook niet vergeten dat Albanië al tien dagen alles in het teken van het duel met Oranje heeft kunnen zetten. Die zijn er helemaal klaar voor."

Basisspeler

Van Basten liet maandag tijdens een lichte uitlooptraining in Katwijk nog niet zien welke internationals hij tot basisspeler gaat promoveren. De bondscoach ontkomt er in ieder geval niet aan om zijn centrale verdediger te wisselen. John Heitinga reist dinsdagochtend wegens trieste privé-omstandigheden niet mee naar Tirana. André Ooijer lijkt de logische vervanger van de speler van Ajax.

Sneijder

Van Basten weet ook nog niet of hij tegen Albanië een beroep op Wesley Sneijder kan doen. De middenvelder van Real Madrid blesseerde maandag op de training in Katwijk zijn voet tijdens een duel met Mario Melchiot. Hij verliet voortijdig het speelveld, maar de verwachting is voorlopig dat hij kan spelen.

Grote vraag is of de man in vorm van de bondscoach ook tegen Albanië mag beginnen. Misschien kiest Van Basten wel voor Clarence Seedorf of de weer van een blessure herstelde Rafael van der Vaart. Dirk Kuijt kan zo maar in de aanval beginnen en wellicht is Ibrahim Afellay ook dicht bij zijn tweede interland.

Afellay

De spelers van het Nederlands elftal tasten voorlopig ook nog in het duister over de bedoelingen van de bondscoach. "Natuurlijk hoop ik dat ik mag beginnen", verklaarde Afellay. "Maar ik weet het echt nog niet."

De Zeeuw

Demy de Zeeuw ontving na afloop van het duel met Bulgarije zelfs de complimenten van Johan Cruijff. De adviseur van Marco van Basten benadrukte dat de middenvelder van AZ voor de juiste balans in het elftal zorgde. "Dat was leuk om te horen", aldus De Zeeuw. "Vooral ook omdat de bondscoach al drie jaar lang zoekt naar iemand die voor evenwicht op het middenveld zorgt. Maar ik begreep ook dat de bondscoach waarschijnlijk gaat wisselen."

"Ik kan alleen maar hopen dat hij mij laat staan. De bondscoach zal toch ook wel hebben gezien dat het middenveld goed functioneerde. Ik vind het ook echt geen probleem om twee interlands binnen vier dagen te spelen. Ik moet maar net als iedereen gewoon afwachten. Morgen na de training in Tirana weten we vast meer."

Tip de redactie