BREDA - De noodlijdende voetbalclub NAC moet alweer een nieuw bestuur formeren. Jan-Wolter Wabeke en Jacques Visschers zijn woensdag per direct opgestapt. Voorzitter Ben Hennekam, Bas van Bavel en Jan Weitering hebben eveneens hun functie ter beschikking gesteld. In afwachting van mogelijke opvolgers blijven de drie overgebleven bestuursleden nog even aan.

De vertrekkende bestuursleden Wabeke en Visschers willen geen verantwoording dragen voor de financiële en sportieve gevolgen van de komende sanering. Volgens Wabeke staat de club er slechter voor dan hij had gedacht. "De club heeft dringend behoefte aan een eerlijke man die de club durft te redden. Ik ben heel benieuwd of die man ook echt bestaat."

Na het vertrek van directeur Roelant Oltmans, het voltallige bestuur en de raad voegde Wabeke zich eind vorig jaar bij de vier bestuursleden die de saneringsoperatie bij NAC moesten gaan leiden. "Ik deed dat tegen een aantal voorwaarden," aldus de rechter van het gerechtshof in Amsterdam.

"Zo moest ik mogelijkheden zien om van NAC een gezonde club met een goed financieel beleid te maken. Ook wilde ik onder meer een aansprakelijkheidsverzekering voor de bestuursleden. Ik ben geen voetballer en niet overdreven rijk. Er kunnen hier nog allerlei lijken uit de kast komen vallen. Daar ga ik niet voor opdraaien. En geloof me, die verzekering komt er voorlopig niet hoor."

Positief voor NAC is dat de gemeente Breda het stadion van de club voor ruim 15 miljoen euro wil kopen. Na aftrek van de terugbetaling van de schuld aan banken en een eerdere lening van de gemeente zou de club ruim 4 miljoen euro overhouden.

"Maar dan zijn we er natuurlijk nog niet," meent Wabeke. "Zo wilden de banken plotseling een forse tegenprestatie voor de korting die ze ons wilden verlenen. Veel sponsors haakten alsnog af. Dat terwijl ze ons financiële steun hadden toegezegd. De hoofdsponsor gaat ook 400.000 euro per jaar minder betalen.
Het lokale bedrijfsleven heeft de mond vol van NAC. In financieel opzicht merkt de club daar weinig van. Daarbij vond ik het heel vervelend dat zoveel mensen een proces tegen NAC beginnen. Dat gaat veelal om mensen die geld willen of de dupe zijn geworden van de sanering die nog verder moet worden doorgevoerd. Advocaten maken overuren bij NAC. Met mijn achtergrond kan en wil ik deze functie niet meer uitvoeren. Zeker niet als de kans bestaat dat ik financieel moet opdraaien voor de schulden van de club.''