Federer wint opnieuw US Open

NEW YORK - Roger Federer heeft zijn imposante erelijst uitgebreid met zijn twaalfde grandslamtitel. De Zwitserse tennisvirtuoos versloeg zondagavond in New York met een ongeëvenaarde efficiency de pas 20-jarige Novak Djokovic in drie sets: 7-6 (4) 7-6 (2) 6-4.

De jonge Serviër kreeg een hoop kansen om de partij een andere wending te geven, maar miste de koelbloedigheid van zijn tegenstander.

Federer zegevierde voor de vierde achtereenvolgende keer in New York, maar echt overtuigend was de zege allerminst. De nummer één van de tenniswereld gaf dat na zijn triomf in tweeëneenhalf uur zelf ook toe. "Djokovic verdiende meer. In drie sets winnen is ietwat geflatteerd."

Fouten

Federer maakte zondagavond voor zijn doen veel fouten: 34. Hij was wel effectief bij zijn breekpunten: drie van de vijf kansen waren raak. Vooral op dat punt verloor Djokovic de strijd. De Serviër liet zeven van de negen breekkansen passeren.

Die gemiste kansen braken Djokovic, de eerste Serviër in een finale van een grandslamtoernooi, in de eerste en tweede set op. Federer overleefde in de eerste set bij 5-6 vijf setpunten.

Kansen

Een dubbele fout van Djokovic leverde een tiebreak op die de 26-jarige Zwitser na een aanvankelijke achterstand met 7-4 naar zich toetrok. In de tweede set kreeg Djokovic bij 5-6 en 15-40 op de opslag van Federer opnieuw de kans de set binnen te halen, maar opnieuw lukte het hem niet de kansen te benutten.

Nerveus

"Ik was nogal nerveus, voelde veel druk op die belangrijke momenten. Ik moest een paar goede slagen laten zien. Dat was de verkeerde benadering. Ik had kalm moeten blijven, geduld moeten tonen. Ik heb de kansen niet benut", zei de nummer drie van de plaatsingslijst, die de jongste winnaar van de US Open na Pete Sampras (19 bij zijn eerste titel op de US Open) had kunnen worden.

Nederlagen

Djokovic slaagde er enkele weken geleden in Montreal wel in Federer een van zijn zeldzame nederlagen toe te brengen. "Roger weet hoe hij met de druk moet omgaan. Voor mij was dit allemaal nieuw", zei de verliezer na zijn eerste grandslamfinale. "Ik ben pas 20, heb nog tijd genoeg. Ik moet het positief bekijken. Ik maak me geen zorgen en voel ook geen spijt. Mijn tijd komt nog wel", zei Djokovic na het gevecht.

"Als ik terugkijk op mijn seizoen heb ik ook niets te klagen", voegde de winnaar van vier ATP-toernooien er aan toe. Daarnaast bereikte Djokovic op zowel Wimbledon als de Open Franse titelstrijd de halve finales.

Overwinning

In de derde set brak Federer de opslag van zijn tegenstander in de tiende game. Het was voldoende om zijn 27e overwinning op rij tijdens de US Open te noteren. De viervoudig winnaar in New York is op weg het aantal grandslamzeges van Pete Sampras te overtreffen. Met zijn 26 jaar staat de Zwitser nu op twaalf, twee minder dan de Amerikaan.

Record

"Ik begin daar nu wel over na te denken. Eerder voelde ik me een beetje in de hoek gedrukt, omdat je niet even een grandslam wint. Ik dacht dat die opdracht te moeilijk zou zijn. Nu kom er ik toch in de buurt. Ik hoop het record van Sampras te breken."

Nerveus

Wennen doen de titels niet, zei Federer. De Zwitser was nerveus toen hij het stadion betrad. "Iedereen denkt dat ik de ervaren man ben, maar ik was de afgelopen dagen nerveus, had koude handen en maagproblemen", gaf de onbetwiste nummer één van de wereld aan. "Finales op een grandslam wennen nooit."

Federer wint US Open

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

NUwerk

Tip de redactie