EINDHOVEN - De Nederlandse badmintonploeg zoekt in Eindhoven de aansluiting met de wereldtop. Bij het WK landenteams wil het team van Martijn van Dooremalen voor het eerst in de geschiedenis promoveren naar de hoogste divisie. De start was dinsdag eenvoudig. Het eerste groepsduel tegen Oekraïne leverde een simpele zege op: -0.

De strijd om de wereldtitel voor landenteams is voor het eerst losgekoppeld van het toernooi om de individuele titels. Nederland kreeg de organisatie van het landenevenement en hoopt van dat voordeel in Eindhoven te profiteren. Naast Oekraïne dient in de groepswedstrijden afgerekend te worden met Hongkong en Duitsland.

Walhalla

Met name het duel met de Aziaten woensdag is cruciaal. Mocht de eerste horde worden genomen dan dient Oranje vrijdag de ontmoeting met de winnaar van de andere groep in de tweede divisie te winnen om te worden toegelaten tot het badmintonwalhalla.

Tegenvaller voor het Nederlands team is de rugblessure van Chris Bruil, die in het gemengddubbel met Lotte Jonathans tot de wereldtop behoort. Bruil kwam dinsdag niet actie en hoopt zelf zo lang mogelijk te kunnen worden gespaard. "Na dit toernooi gaan we naar Japan en Zuid-Korea. Dat is ook belangrijk," keek de dubbelaar vooruit.

De mix Bruil/Jonathans, nummer drie van de wereld, zou in Eindhoven in elke wedstrijd goed zijn voor een van de vijf mogelijke punten. Dinsdag speelde Jonathans met Dennis Lens en het duo maakte tegen het koppel uit Oekraïne geen fouten. "Misschien dat ik eventueel vrijdag kan spelen als we de wedstrijd om promotie halen," gaf Bruil zijn situatie aan.

Hongkong

Bondscoach Van Dooremalen bestempelt Hongkong als zwaarste tegenstander. Veel voormalige Indonesiërs en Chinezen zochten er hun badmintonheil. "Het wordt al lastig genoeg om als eerste te eindigen in de groep," temperde de hoofdcoach de hoge verwachtingen. Hij betreurt het dat de promotiewedstrijd vrijdagavond wordt gespeeld en niet in het weekeinde. Dan zijn er in Eindhoven alleen de halve finales en finale van de elitegroep. "Ons verzoek het schema te wijzigen is afgewezen. Helaas. Maar laten we eerst die finale maar eens halen."

Vrouwen

Het team van Van Dooremalen steunt in de Brabantse stad hoofdzakelijk op de vrouwelijke inbreng. Met de voormalige Indonesische Mia Audina en oud-Chinese Yao Jie (tevens de Europese kampioene) beschikt de bondscoach over wereldklasse. Dinsdag gebruikte hij echter Judith Meulendijks voor het vrouwenenkelspel.

Audina speelde alleen in het dubbel. "We hebben nog een paar zware wedstrijden. Dan heeft het geen zin bijvoorbeeld Audina direct twee partijen te laten spelen. Verder we hebben vier vrouwen bij de eerste zestien op de wereldranglijst. Meulendijks kan dus net zo goed een enkelspel voor haar rekening nemen.''