MOSKOU - De eerste overwinning van Real Madrid ooit op Russische bodem (0-1) kwam op het juiste moment. De Koninklijke was dinsdagavond bij Lokomotiv Moskou alleen bij een zege zeker van een plaats in de kwartfinales van de Champions League. Bij een ander resultaat was de titelverdediger afhankelijk van de uitslag van de andere wedstrijd in groep C tussen poulewinnaar AC Milan en Borussia Dortmund (ook 0-1).

Dankzij Ronaldo bereikte Real Madrid op eigen kracht de laatste acht. De Braziliaan scoorde in de 35e minuut met het hoofd na de eerste vloeiende aanval van de Spaanse sterrenploeg. Lachend wreef Ronaldo over zijn kale bol na zijn doeltreffende kopbal. Zo vaak scoort hij immers niet met zijn hoofd.

Op het erbarmelijke veld van Lokomotiv Moskou was goed voetbal vrijwel onmogelijk. Real Madrid wilde niets aan het toeval overlaten en begon met een zeer aanvallend ingestelde ploeg aan de wedstrijd. Ook al door de absentie van de Braziliaan Robert Carlos (geschorst) trad de Spaanse topclub met slechts drie echte verdedigers aan.

Zompig

Op de zompige vlakte van Lokomotiv kwamen de balartiesten van Real echter niet tot hun recht. Het Spaanse topteam controleerde de wedstrijd vrij simpel, maar het surplus aan kwaliteit kwam in de stand niet tot uitdrukking. De thuisclub, die vorig seizoen nog met 2-0 won van Real, kon het eigen publiek opnieuw niet in vervoering brengen. Kleurloos incasseerde de Russische ploeg de vijfde thuisnederlaag dit seizoen in de Champions League.

Lokomotiv was in de slotfase nog wel dicht bij een sensationeel doelpunt. Doelman Casillas hield eerst Evsejev op de doellijn van scoren af. Daarna schoot invaller Julio Cesar namens de Moskovieten in kansrijke positie over. Dat waren de enige momenten dat Real het even benauwd had. De titelverdediger verzuimde na de rust de minieme score uit te bouwen, waardoor het duel tot aan de laatste minuut spannend bleef.

Aanvalslust

Borussia Dortmund wekte bij AC Milan aanvankelijk niet de indruk voor de laatste kans te vechten. De Italiaanse ploeg, met onder anderen Seedorf, Inzaghi en Sjevtsjenko buiten het basisteam, toonde de meeste aanvalslust. Rivaldo en Rui Costa roken in de eerste helft namens de thuisclub aan een doelpunt.

Na de pauze speelden de Duitsers wel om te winnen. Met zijn achtste treffer dit seizoen in de Champions League zette Koller zijn ploeg tien minuten voor tijd op voorsprong. Door de zege van Real in Moskou kon Borussia echter niet ontsnappen aan uitschakeling.