PORT ELIZABETH - De Australische cricketers hebben zich dinsdag geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschap. De titelverdediger versloeg Sri Lanka in Port Elizabeth in Zuid-Afrika met 48 runs. In de eindstrijd staan de Australiërs tegenover de winnaar van het duel donderdag tussen India en Kenia.

De Australische ploeg sloeg op de trage pitch 212 runs bijeen in overs. Andrew Symonds werd topscorer met 91 runs not out in 118 ballen. De 27-jarige in Engeland geboren batsman sloeg zeven vieren en één zes. In de aanval van Sri Lanka excelleerde bowler Chaminda Vaas. De linkshander nam drie wickets voor 34 runs, waaronder de topwickets van Hayden en Ponting.

Brett Lee was daarna onbespeelbaar voor de batsmen van Sri Lanka. De 26-jarige fast bowler nam drie wickets in zes overs voor runs. Met snelheden van boven de 160 kilometer per uur veroverde hij de wickets van Atapattu, die al twee centuries heeft geslagen op dit WK, Tillakaratne en Gunawardene. Tegenover dat geweld was Sri Lanka kansloos. Op 123/7 na 38,1 runs verregende het duel. Australië werd op basis van de Duckworth-Lewis rekentabel tot winnaar met 48 runs uitgeroepen.