ROME - Zlatan Ibrahimovic wil lang bij Ajax blijven. Zijn zaakwaarnemer deed bij technisch directeur Leo Beenhakker het voorstel het tot 2006 lopende contract open te breken en te verlengen tot 2008. Afgelopen zomer was de Zweed nog de derde spits van Ajax en probeerde de club hem te verkopen. "Hij speelt als een junior", zei trainer Ronald Koeman.

Van concrete onderhandelingen met de speler en zijn manager is volgens Beenhakker nog geen sprake. "We zitten nu in een hectische fase. Ik heb gezegd dat we na PSV, komende zondag, verder kijken. Maar het mag duidelijk zijn dat er ook van onze kant interesse is in een langer contract met Ibrahimovic."

Kwetsuur

Ondanks een lichte hamstringkwetsuur gaat Ibrahimovic ervan uit dat hij woensdag met Ajax speelt in de beslissende wedstrijd van de tweede ronde van de Champions League tegen AS Roma. Hoewel fysiotherapeut Pim van Dord wat pessimistischer is. "Spierblessures zijn moeilijk te behandelen, het is nog afwachten."

Met een moeilijke blik vertelt de schutter zelf: "Ik voelde het afgelopen zondag al tijdens de warming-up voor de wedstrijd tegen Excelsior. Later ging het goed, maar in de tweede helft kreeg ik weer last."

Slopend

Het slopende programma van Ajax begint zijn tol te eisen. "Al maandenlang zitten we in een ritme van twee wedstrijden in de week, zondag en woensdag, of zaterdag en dinsdag. Moe ben ik niet, maar het kost allemaal wel kracht. Al wil iedereen natuurlijk graag spelen in de Champions League, dat is makkelijk op te brengen. Maar ik merk het wel, er zit veel druk op de spieren."

Hard veld

Volgens Pim van Dord is dat te verklaren door de combinatie van het zware programma en het harde veld in de Amsterdam Arena. "Het is geen toeval dat veel spelers na thuiswedstrijden last hebben van spier- en liesblessures. Maar dat is moeilijk te veranderen. Er zou eigenlijk een ander veld moeten komen, maar dan heb je eerst een heel zachte bovenlaag, dus dat zou eerst een tijdje moeten liggen voordat er op wordt gespeeld."

Behalve druk op de spieren, voelt de 21-jarige spits geen mentale druk. Hij is na het vertrek van Mido de enige centrumspits in de ploeg. Als hij wegvalt, heeft Ajax meteen een groot probleem. In de competitie scoorde hij al twaalf keer, in de Champions League was hij vijf maal trefzeker. Dit seizoen is hij eindelijk tot wasdom gekomen, nadat hij vorig jaar slechts tot zes doelpunten kwam.

Vertrouwen

"Ik voel dat ik intussen het vertrouwen heb gewonnen van iedereen", stelt Ibrahimovic nu koeltjes vast. "Daardoor voel ik ook geen druk. Ja, ik moet presteren, maar dat geldt voor iedereen. Ook toen Mido er nog was, was ik de spits, dus dat maakt voor mij geen verschil. Ik ben gewoon heel relaxed. Ik wil graag een tijd bij Ajax blijven en ik hoop dat de hele ploeg bij elkaar blijft."