Eindelijk weer zege voor Bettini in regenboogtrui

LUARCA - Paolo Bettini heeft maandag eindelijk weer eens een overwinning in de regenboogtrui geboekt.

In de derde etappe van de Ronde van Spanje troefde de Italiaan van Quick-Step in de massasprint de Spaanse Raborenner Oscar Freire af. Freire won zondag de tweede rit en nam hiermee de leiding in het klassement.

De koppositie behield de Spanjaard, die zich in de sprint duidelijk druk had gemaakt over het rijden van Bettini. De Italiaan zat Freire danig in de weg. Toen Freire zag dat hij Bettini niet meer kon passeren, maakte hij met handgebaren zijn ongenoegen kenbaar. De jury was daarvoor echter niet ontvankelijk.

Californië

Als wereldkampioen won Bettini tot maandag alleen een rit in de Ronde van Californië. Hij werd daarna gehinderd door kleine blessures en kwam in de voorjaarsklassiekers niet verder dan een vierde plaats. Ook in de Ronde van Italië bleef hij steken op twee tweede plaatsen.

Triologie

In de aanloop naar de wereldtitelstrijd in Stuttgart liet Bettini zich nu toch weer zien. Hij boekte in 2005 en 2006 ook al een ritzege in Spanje. "Dit is een hele speciale dag voor mij'', zei hij na zijn 'trilogie'. "Ik hoop dat ik in deze Vuelta nog een zege kan pakken."

Teamgenoten

De Italiaan beloonde met zijn winst ook het vele werk dat zijn teamgenoten, onder wie Addy Engels, in beslissende kilometers verrichtten. Een kopgroep van drie man gaf kleur aan de etappe. De Spanjaarden Angel Vallejo, David de la Fuente en Serafin Martinez gingen al vroeg op avontuur.

In de slotklim werd het trio bijgehaald, al hield Martinez nog wel de bergtrui over aan de vlucht. De renners van Euskaltel Euskadi bepaalden bij het ingaan van de laatste veertig kilometer het tempo aan de kop van het peloton. De mannen trokken zo hard door, dat het peloton uit elkaar viel. Ook was er achterin een valpartij.

Sprint

Quick-Step nam het initiatief daarna over. Bettini werd op de juiste manier instelling gebracht. Hoewel de Italiaan de sprint in de ogen van Freire niet helemaal eerlijk inging, kwam hij als eerste over de streep.

Tip de redactie