INDIAN WELLS - De tegenhanger van de spelersvakbond ATP zal in Miami worden opgericht. Wayne Ferreira heeft dit in Indian Wells laten weten. De Zuid-Afrikaanse tennisser, die bij het toernooi om de Masters Series met Jevegni Kafelnikov het dubbel won, is samen met de Belg Laurence Tieleman de grote initiator achter de International Men's Tennis Association (IMTA).

Op de huidige tenniskalender is de winterpauze, de periode tussen de finale van de Daviscup en het eerste toernooi van het volgend seizoen, maar vier weken. "We hebben de kortste vakantie van alle sporten," zei de Rus Marat Safin onlangs. "In andere sporten hebben ze de kans te herstellen, vakantie te vieren met familie en zich voor te bereiden op het komende jaar. Wij hebben niets."

Kan beter

Ferreira en Tieleman vinden dat de ATP te weinig denkt aan de belangen van tennissers. Hij zegt dat inmiddels meer dan twintig collega's hebben laten weten het intiatief te steunen, onder wie de Rus Kafelnikov en Lleyton Hewitt. De Australische nummer een van de wereld ligt regelmatig overhoop met de ATP. "Een prima initiatief," aldus Hewitt. "Gezien mijn problemen met de ATP kunnen heel veel dingen beter."

Todd Woodbridge heeft opnieuw laten weten dat hij niet gelooft in de nieuwe organisatie. De landgenoot van Hewitt is vice-voorzitter van de spelersraad van de ATP. "Ze krijgen niet voldoende steun," stelt de dubbelspecialist.

Hervormingen

Toch lijken de tennissers gehoor te krijgen bij de organisatoren van de grote toernooien. Het Grand Slam Committee, waarin de voorzitters van Wimbledon, Roland Garros, de Australian Open en de US Open zitten, sprak afgelopen weekeinde in Lausanne over flinke hervormingen.

Dik

De tenniskalender gaat mogelijk op de schop. De organisatoren spraken over invoering van een gezamenlijk dik betaald eindejaarsevenement voor mannen én vrouwen, een langere winterstop en herschikking van de toernooien. Mogelijk wordt de Australian Open later dan in januari gehouden om de spelers een langere voorbereiding te geven.