BREDA - NAC weet weer wat verliezen is. Terecht of niet, een fortuinlijk RKC kon zaterdag in Breda drie punten meenemen. Rick Hoogendorp persoonlijk zorgde voor frustratie in de NAC-gelederen. Hoogendorp koos de laatste minuut uit voor de enige treffer in dit duel. Na een pass van Patrick van Diemen verscheen hij alleen voor doelman Babos. Het tekent Hoogendorp dat de enige kans die hij kreeg, voldoende voor hem was: 0-1.

Met zijn treffer zette Hoogendorp NAC - RKC compleet op zijn kop. Niet RKC, maar NAC mocht na een saaie eerste helft aanspraak maken op de winst. NAC liet een handvol prima kansen onbenut, maar stuitte keer op keer op een uitstekend keepende Rob van Dijk.

Van Dijk had eenmaal arbiter Wegereef op zijn hand, toen een goal van Cristiano wegens buitenspel werd afgekeurd. Een beslissing die trainer Henk ten Cate na afloop fel aanvocht. Ten Cate: "Ik heb de TV-beelden gezien. NAC is een glaszuivere goal onthouden."

Mazzel

NAC - RKC bood bijna 14.000 toeschouwers voor rust nagenoeg niets. De Hongaar Petö liet een 1-0 voorsprong liggen. Jochen Janssen verkwanselde een betere mogelijkheid op 0-1. RKC, dat duidelijk voor een punt naar Breda was gekomen, hield de deur stijf gesloten.

Trainer Martin Jol: "Dat lukte na rust een stuk minder. Voorin konden we de bal niet meer vasthouden. Daardoor kon NAC de druk opvoeren. Dat we alsnog wonnen was mazzel. Sneu voor Henk zeg ik maar. De zege compenseert wel wedstrijden van ons waarin wij onverdiend punten lieten liggen".

Sergio en Cristiano

NAC mocht zich de thuisnederlaag zelf aanrekenen, al wilde Ten Cate van verwijten richting zijn ploeg niets horen. Zijn Braziliaanse duo, de in Breda verguisde Sergio en Cristiano, wist geen raad met doelman Van Dijk. Maar ook voor de met gejuich begroete invaller Hersi, die voor een boos op zijn wissel reagerende Sergio kwam, was Van Dijk net iets teveel.

De van Ajax gehuurde Hersi had zijn dag niet. Tot tweemaal toe faalde hij alleen voor Van Dijk. NAC - RKC werd daarom een perfecte kopie van de seizoensopening van vorig jaar. Toen was het invaller Van Dinteren, die kort voor tijd NAC met zijn treffer tekort deed, 0-1. Hoogendorp, bijna 90 minuten lang onzichtbaar, herhaalde het Waalwijkse kunstje.