DEN HAAG - Martin Hersman heeft maandag een punt gezet achter zijn schaatscarrière. De rijder uit de SponsorBingo Loterij-ploeg van trainer Jac Orie mist na een teleurstellend seizoen de motivatie en inspiratie om aan een nieuwe jaargang te beginnen. De schaatser gaat zich de komende weken beraden over zijn toekomst.

"Het liefst zou ik iets bij de ploeg willen blijven doen, op de achtergrond. Ik heb trainersambities, maar volgend seizoen wil ik echt nog niet als hoofdcoach aan de slag. Mijn ploeggenoten wilden graag dat ik doorging, maar daarvoor ontbreekt de motivatie. Ik ben dit jaar vijfde geworden in de wereldbeker 1500 meter, maar met mijn verleden neem je daar geen genoegen meer mee. Structureel meedraaien in de top van de 1500 meter was mijn doel, en dat heb ik niet gehaald."

HEAO

Hersman (29) veroverde in het seizoen 1999-2000 en 2001-2002 de Nederlandse titel op de 1500 meter. In het seizoen 1995-1996 won hij de wereldbekerwedstrijd over dezelfde afstand in Berlijn. Hersman is afgestudeerd aan de HEAO (logistiek en economie). Hij heeft ook de A-trainerslicentie van de KNSB. Dit seizoen debuteerde hij bij de WK sprint in Calgary als televisiecommentator bij de NOS.

Iets in de journalistiek

Dat Hersman bij het schaatsen betrokken blijft, lijkt haast zeker. "Ik ga er met onder anderen Jac over praten. Mensen motiveren vind ik hartstikke leuk. Maar iets in de marketing of journalistiek kan ook in de schaatssport. Daar heb ik ook de capaciteiten voor."

Hersman had het bij zijn laatste ploeg, waar hij nog een contract had tot en met volgend seizoen, uitstekend naar zijn zin. Vooral de aanpak van Orie stond hem aan. "Ik had Jac en de rest van de ploeg tien jaar geleden moeten hebben. Maar goed, dat was niet het geval. Ik moet reëel zijn, ik stop ermee."