TILBURG - Na Sparta en NAC heeft Willem II ook Heerenveen laten ontsnappen met een 2-2 gelijkspel. In de laatste drie duels ging telkens een voorsprong van 2-0 verloren. "Om gek van te worden", zei de geplaagde trainer Hans Westerhof. "Een boze droom."

Zaterdag vervlogen de drie winstpunten zelfs in de laatste seconden van de drie minuten extra speeltijd na een discutabele beslissing van Luinge. De scheidsrechter bestrafte Willem II's doelman De Vlieger voor een overtreding van de zessecondenregel. Heerenveen nam de indirecte vrije trap slim. Nurmela tikte naar Allbäck, de Zweed legde af op Radomski die hoog doel trof, 2-2.

Heerenveen mocht zich gelukkig prijzen met het toegeworpen voordeeltje. Eerder was er zoveel ergernis over de arbitrage dat eerst Lurling de gele kaart kreeg voor protesteren en later trainer-coach Foppe de Haan van het veld af moest omdat hij de leidsman het woord 'lul' toeschreeuwde. Westerhof en De Haan vonden de leiding door Luinge warrig, zwak en niet consequent.

"Volgens de regels fluiten is oke", zei De Haan. "Maar hij hanteert zijn eigen regels. Je weet nooit waar je aan toe bent." Westerhof: "Toen Luinge floot voor een indirecte vrije trap, dacht ik dat het voor ons was, omdat Allbäck hinderde voor De Vlieger. Tot mijn stomme verbazing wees hij de andere kant op."

Het was lachwekkend, al vond Westerhof dat Willem II weinig te lachen had na de derde remise op rij. Hij was vooraf bekritiseerd en er waren wat spandoeken dat hij maar moest opstappen om weer plaats te maken voor Co (Adriaanse).

Gemiste kansen

De 13.000 Tilburgers op de tribunes zetten zich in een fase dat Willem II belabberd speelde massaal achter het elftal. Na een beroerde opening met gemiste kansen voor Heerenveen ging de ploeg ten aanval. Sjoekov en Bombarda sleurden en sleepten en Willem II kwam zo waar op voorsprong. Luinge floot in de 37e minuut een overtreding Van Nieuwstadt niet af, Sjoekov sjorde met enige mazzel door de Friese defensie en schoot laag in, 1-0.

Uitsyndroom

Heerenveen, dat Ajax, PSV en Feyenoord versloeg, ging weer eens aan het 'uitsyndroom' leiden. Het spelpeil zakte in, zoals in veel uitduels. Willem II profiteerde onvoldoende, maar nadat buitenspeldoelpunten van Landzaat en Sjoekov waren afgekeurd, kopte Bombarda 2-0 in. De Haan vond van zichzelf dat hij daar een blunder had gemaakt. "Ik had Denneboom eerder moeten inbrengen. Ik deed het vijf minuten te laat."

Met de snelle extra spits erbij kreeg Heerenveen weer greep en drong de thuisclub terug. Jensen schoot in de 76e minuut tegen de paal, maar een minuut later verlengde Allbäck een dieptepass van De Nooijer met hoge snelheid, 2-1.

In het slotkwartier deed Luinge steeds meer gekke dingen. Hij wekte lang de indruk de dertiende Willem II'er te zijn naast de elf spelers en het publiek (twaalfde man) maar plotseling gaf hij die indirecte vrije trap aan de tegenstander. Heerenveen profiteerde door Radomski, waarna een schril fluitconcert opklonk in de nevelige Tilburgse avond.