AMSTERDAM - Ajax heeft riant uitzicht op de kwartfinales van de Champions League. Het simpelste scenario is dat de ploeg woensdag wint of gelijkspeelt tegen AS Roma, dan is een plaats bij de beste acht teams een feit. Ook bij een nederlaag kunnen de Amsterdammers echter doorgaan.

Als Ajax verliest zijn er drie mogelijkheden, waarbij de ploeg sterk afhankelijk is van het aantal doelpunten dat het zelf maakt in Italië.

Ajax is uitgeschakeld wanneer Arsenal en Valencia gelijkspelen. In dat geval gaan Arsenal en AS Roma door. Arsenal wordt dan groepswinnaar met acht punten, terwijl Ajax, Valencia en Roma op zeven punten eindigen.

In de onderlinge stand van de drie clubs hebben Valencia en Ajax een punt minder dan Roma. Ajax speelde twee keer gelijk tegen Valencia en won één keer, van Roma. De Italianen gaan na twee zeges als nummer twee door.

Valencia

Ajax is ook uitgeschakeld wanneer Valencia wint van Arsenal. Met negen punten gaat de Spaanse kampioen als groepswinnaar naar de kwartfinales. Arsenal, Ajax en Roma eindigen op zeven punten. In de onderlinge stand heeft Arsenal zes punten, Ajax vijf (twee keer gelijk tegen de Engelse club en een zege op Roma) en AS Roma vier.

De derde optie bij een nederlaag van Ajax: als Arsenal wint van Valencia, gaat het erom hoeveel goals Ajax maakt in Rome. Arsenal eindigt op tien punten, Ajax en Roma op zeven en Valencia op zes. Ajax won in Amsterdam van Roma met 2-1.

Bij een 2-1 nederlaag gaat Roma door wegens het grotere aantal goals (zes) dan Ajax (vijf). Bij een 1-0 nederlaag gaat Roma door vanwege het doelpunt in Nederland. Ajax kan alleen doorgaan op basis vanuit gescoorde doelpunten.