MADRID - Niet Ronaldo, Zidane of Figo maar voor de verandering Helguera voorkwam dat Real Madrid de leidende positie in de Primera Division moest prijsgeven aan naaste belager Real Sociedad. De verdediger maakte pas in blessuretijd van de uitwedstrijd bij Villarreal het verschil: 1-0.

De later treffer voorkwam dat Real Sociedad weer terug aan de leiding kwam. De ploeg van doelman Westerveld won de uitwedstrijd bij Santander. Bij een stand van 1-1 kon ook Ismael in de 59e minuut namens de thuisclub doelman Westerveld niet vanaf de strafschopstip passeren. Twee minuten later bepaalde Karpin de eindstand op 1-2. Nummer twee Sociedad volgt Real Madrid op een puntje.

Deportivo

Ook Deportivo la Coruna kan Real Madrid nog volgen. De nummer drie klopte Rayo Vallecano: 2-0. Makaay scoorde eenmaal - hij benutte een strafschop - en voert nu met twintig treffers de topscorerslijst aan.

De late treffer van Helguera voorkwam ook dat Villarreal met een gelijkspel voor een goede wedstrijd werd beloond. De thuisclub kreeg tegen Real Madrid de beste kansen. Het was echter niet succesvol in de afwerking. Ook de koploper van de Spaanse competitie was aanvallend machteloos. Verdediger Helguera was in blessuretijd echter wel succesvol.

Valencia onderuit

Valencia haakte af bij de topdrie door zondagavond met 1-0 te verliezen van Athletic Bilbao. Dat hadden de bezoekers voor een belangrijk deel aan zichzelf te wijten. Anthony Reveillere had Valencia na ruim een halfuur op voorsprong moeten brengen maar hij miste een strafschop.

Joseba Etxebarria zette de Baskische bediener van het scorebord even later toch aan het werk, met veel meer plezier. Tien minuten na rust werd de opdracht van Valencia nog moeilijker, toen Mista een tweede gele kaart kreeg. Bilbao slaagde erin tegen tien man de -0 te verdedigen. Dat ging wel ten koste van een handvol gele kaarten.

Barcelona maakte andermaal pas op de plaats. Uit bij Alaves werd gelijkgespeeld. Er werd bovendien niet gescoord. Het nieuwe puntenverlies gaf de hoop op Europees voetbal andermaal een knauw.