AMSTERDAM - FC Groningen is zich ten volle bewust van de situatie op de ranglijst, veertiende en in de buurt van de degradatiezone. De inzet en het spel tegen Willem II waren daar zondagmiddag in het Oosterparkstadion het bewijs van. De beloning was met 1-1 echter wat karig. Het publiek voelde zich wel een beetje winnaar, want Paul Matthijs trok in blessuretijd met een feilloos genomen vrije trap de stand gelijk.

Groningen en Willem II deden er alles aan om de toeschouwers een plezierig middagje te bezorgen. De aanvallende instelling leidde tot spectaculair spel met wisselende kansen. Voor mensen die van gemiste kansen kunnen genieten was vooral de eerste helft mooi. Sjoekov gaf namens Willem II na zes minuten het slechte voorbeeld. De Rus schoot vanuit een riante positie op de vuisten van doelman Beukenkamp. Na de flitsende start van de Tilburgers nam Groningen het initiatief over, maar de ploeg van trainer Ron Jans weigerde vijf grote kansen te verzilveren.

Spoor bijster

De tweede helft was lange tijd een kopie van het eerste bedrijf. Onnodig balverlies en geen creativiteit deden voor Willem II het ergste vrezen. Toch duurde het tot aan de 79ste minuut eer de openingstreffer viel. Volstrekt tegen de verhouding in schoot Mourad vanaf ongeveer twintig meter raak. De thuisclub raakte vervolgens het spoor volledig bijster. Vooral in de defensie werden wat foutjes gemaakt.

Zanderig veld

Het keiharde zanderige veld was daar mede de oorzaak van. Desondanks vocht Groningen zich weer terug. In de laatste minuut viel de gelijkmaker. Matthijs krulde een vrije trap van zestien meter afstand over de muur en liet doelman Geert de Vlieger kansloos.

FC Groningen begint er in het Oosterparkstadion een sport van te maken. Na de winterstop thuis nog geen enkele nederlaag. "Maar dit keer had ik er wel op gerekend", bekende trainer Jans. "We mogen met zijn allen Matthijs wel ontzettend dankbaar zijn. Niemand had op zo'n juweel van een doelpunt gerekend."

Ook Mark Wotte niet. De trainer was na afloop "doodziek" van de tegentreffer. "Dit had nooit mogen gebeuren. Willem II had de bal in de slotminuten in de ploeg moeten houden. Stom, natuurlijk. Maar voor Groningen vind ik dit resultaat wel mooi. Zij waren vandaag beter en verdienden zeker een punt. Desondanks blijft het pijnlijk voor ons."

FC Utrecht van slag

FC Utrecht lijkt het spoor bijster. Na de midweekse nederlaag bij De Graafschap (1-0) werd in Alkmaar opnieuw verloren. AZ was met 2-0 te sterk. De vierde plaats raakt voor FC Utrecht steeds verder uit het zicht.

AZ

AZ kan weer omhoog kijken. Na de zege op FC Utrecht zijn de Alkmaarders in de veilige, langgerekte middenmoot aangekomen. Al kijkt trainer Adriaanse nog steeds naar beneden. "Nog vier punten hebben we nodig om definitief veilig te zijn."

AZ, met centrale verdediger Opdam als extra slot op de deur, begon voorzichtig. Nadat Jochemsen al na drie minuten zijn kopbal naast zag gaan, nam AZ het initiatief over. Een uitval via de goed opgekomen Fortes Rodriguez eindigde op het hoofd van Buskermolen, die met een strakke kopbal doelman Wapenaar passeerde (1-0).

AZ bleef overheersen. Een omhaal van diezelfde Buskermolen vloog rakelings over, voordat op aangeven van Elkhattabi de slimme Van Galen de bal naar 2-0 kromde. Tot de slotfase van de eerste helft domineerde AZ. Daarna was Jochemsen weliswaar te snel voor Fortes Rodriguez, maar hij strandde op de goed uitgekomen doelman Zwarthoed. Even voor rust stuitte ook Kuyt op de vervanger van de geblesseerde doelman Moens van AZ.

Alles op de aanval

In de tweede helft gooide FC Utrecht, met Gluscevic als extra spits, alles op de aanval. Het fanatiek en gedreven verdedigende AZ gaf evenwel geen krimp. "We zijn in de fuik van AZ gelopen," concludeerde FC Utrecht-trainer Booij na afloop. "We hebben geen gebruik gemaakt van de ruimte die op de vleugels lag."

De beste kansen waren zelfs nog voor AZ, dat in Elkhattabi zijn gevaarlijkste aanvaller had. Na een fraaie actie zag hij zijn schot evenwel gekeerd door doelman Wapenaar. Even later zette hij na een fraaie beweging Nelisse voor een leeg doel. De spits van AZ moest echter te ver uitwijken om te kunnen scoren.

Kuijt

De mooiste kans was evenwel voor Kuijt. Feyenoord toekomstige spits mocht na een overtreding van De Cler op Tanghe in het strafschopgebied vanaf elf meter aanleggen. Hij zag zijn strafschop gestopt door de uitblinkende doelman Zwarthoed. "Hij heeft mijn vertrouwen," zei trainer Adriaanse later. "Dat vertrouwen heeft hij niet beschaamd."

"Het missen van de strafschop was illustratief voor FC Utrecht," vond trainer Booij. "Vanaf dat moment wist ik dat er niet meer inzat." AZ-trainer Adriaanse knikte instemmend. "Toen wist ik zeker dat we niet meer konden verliezen."