AMSTERDAM - Met de topper tegen PSV in het vooruitzicht blijft Ajax een achterstand houden van zeven punten op de koploper. Dankzij Zlatan Ibrahimovic. De Zweedse spits scoorde twee keer tegen Excelsior (2-1) en voorkwam een afgang van zijn ploeg. De zege was niet bepaald terecht.

Vooraf ging het vooral over de vraag met welke cijfers Ajax van Excelsior zou winnen. Dit seizoen wonnen de Amsterdammers al twee keer met 6-0, van NEC thuis en uit bij Willem II. De verwachting was, ook binnen de selectie, dat zo'n score ook mogelijk was tegen de nietige ploeg uit Kralingen. De wedstrijd was bovendien een goede gelegenheid het doelsaldo te verbeteren, zo werd geredeneerd.

Bevliegingen

Hoe anders verliep het in de praktijk. De overwinning was geflatteerd en onverdiend, gezien het spelbeeld. Excelsior had minstens een punt verdiend. Twee bevliegingen van spits Ibrahimovic zorgden voor de 2-1. Zijn tweede treffer (en twaalfde in de competitie) viel pas in de 81e minuut.

Onbevangen

De ploeg uit Kralingen speelde onbevangen en brutaal een tegen een. Ajax had daar geen antwoord op. Het grootste manco van de Amsterdammers was de lankmoedige instelling. Excelsior profiteerde ten volle van de ruimte en kreeg legio kansen.

"We hebben het niet slim uitgespeeld", mopperde coach Koster. "Er had echt meer ingezeten. Als er één keer een kans was Ajax te verslaan, dan was het deze dag wel", stelde hij bitter vast. Zijn collega Koeman stelde onomwonden dat Ajax had verzaakt.

Koeman

"Na een Champions League-wedstrijd wijs je er steeds op dat je in de competitie scherp moet beginnen. Kennelijk kunnen de spelers dat niet opbrengen. Maar de competitie heeft nog steeds de prioriteit", zei Koeman. "Wij kunnen niet op zestig, zeventig procent van onze krachten spelen."

De Champions League kost de (jonge) spelers veel kracht. Maar door het nonchalante spel werden ze gedwongen tegen Excelsior tot het uiterste te gaan. Voor de meeste spelers is het moeilijk zich na een topwedstrijd (Valencia) op te laden voor een (op papier) nietszeggend potje tegen Excelsior. Dat kostte Ajax al eens punten dit seizoen, zoals tegen FC Utrecht. Tegen AS Roma, komende woensdag, hoeft Koeman geen enkele speler te motiveren.

Te slap

Ajax begon al veel te slap en ongeconcentreerd aan het competitieduel. Dat resulteerde al na drie minuten in een achterstand. Spits Lopes profiteerde van onachtzaamheid in de Ajax-defensie, 0-1. Daarvoor had Holman met een schot al bijna doelman Lobont verrast. Excelsior kreeg ook daarna de betere kansen, via Mtiliga, Lopes, Holman en Boutahar.

Laag tempo

Ajax leed veel balverlies, speelde in een te laag tempo en het centrale verdedigingsduo Pasanen en Bergdolmo was de achilleshiel. Koeman had Chivu en Galasek rust gegeven, maar na de rust bracht hij toch Chivu voor Bergdolmo. Ook de Roemeen zorgde niet voor stabiliteit en houvast.

Sterker, hij had in zijn 100e wedstrijd voor Ajax twee hachelijke momenten, waarvan de tegenstander echter niet wist te profiteren. Opvallend is dat Chivu elke week wel een paar slippertjes maakt. Hij is nog steeds niet de leider van de jonge ploeg moet zijn.