BERLIJN - Hij was de meest constante schaatser van het seizoen. Bob de Jong deed bij elke wedstrijd mee voor de hoofdprijs, maar verliet de ijshal nooit als winnaar. Uitgerekend op het laatste toernooi van het schaatsjaar, de WK afstanden, kreeg hij eindelijk zijn beloning: goud. "Deze titel maakt alles goed."

Een week geleden toonde hij nog trots zijn nieuwste aankoop: goudkleurige schaatsbeschermers. De kleurkeuze verklaarde hij enigszins cynisch: "Ik heb al zoveel spullen van zilver." Een begrijpelijke opmerking, want zelfs rasoptimist De Jong werd langzaam moedeloos van al die tweede plaatsen. Dit jaar nam de -jarige schaatser uit Leimuiden vijf keer deel aan een wereldbekerwedstrijd waarvan hij vier keer als tweede eindigde.

Diezelfde klassering behaalde hij op de NK afstanden. Vrijdag, na de 5000 meter, kreeg hij een nieuwe zilveren medaille omgehangen. "Ik dacht: ik mag zeker niet winnen. Wéér kwam ik net te kort." Toch liet hij zich niet van slag brengen: "Het is even balen, maar daarna moet je de knop omzetten en je voorbereiden op de volgende afstand."

Tien kilometer

Twee dagen later scheen eindelijk de zon voor De Jong. Na een ijzersterke rit op de tien kilometer, waarin hij concurrent Carl Verheijen versloeg, werd hij gehuldigd als wereldkampioen. "Op deze wedstrijd heb ik mijn hele seizoen afgestemd. Alles klopte gewoon. Dit was mijn beste tien kilometer ooit."

Zoeken

De Jong reed dit jaar als eenmansformatie in de rondte en zoekt voor volgend jaar driftig naar een plek bij een commerciële ploeg. "Dit seizoen heb ik als amateur mijn sport bedreven. Dan is het knap als je tussen de profs de wereldtitel grijpt", sprak hij.

"Volgend jaar wil ik toch als professional schaatsen. Concurrenten verdienen grof geld, terwijl ik mijn spaargeld moet inleveren. Dat klopt toch ook niet."

De wereldtitel zal De Jong zeker helpen bij zijn zoektocht naar een formatie. En wanneer hij het imago van 'eeuwige tweede' kan afschudden, zullen de kansen alleen worden vergroot. Dat beseft de schaatser ook: "Zilveren plakken zijn prachtig, maar uiteindelijk telt het niet."