NIJMEGEN - Moegestreden maar verslagen lagen de meeste spelers van NEC zondagmiddag na het laatste fluitsignaal van de slecht leidende scheidsrechter Dick van Egmond languit op de zanderige grasmat. Alles hadden ze gegeven, maar genoeg was het niet. Een gemiste strafschop en twee treffers van Pierre van Hooijdonk stonden een gelijkspelletje tegen het grote Feyenoord in de weg: 1-2.

Bekijk hier de video (breedband)

Bekijk hier de video (smalband)

Extra pijnlijk voor de Nijmegen Eendracht Combinatie was de manier waarop de nederlaag werd ingeleid. Slim versierde de uitgekookte Mariano Bombarda in de 87e minuut bij Van Egmond een vrije trap. Net als tijdens de krachtproef met NAC (2-1) schaarde specialist Van Hooijdonk zich in de slotfase van een wedstrijd achter de bal.

Opnieuw trof hij via het lichaam van een tegenstander doel. Ongewild veranderde Frank Demouge de baan van het schot met zijn hand. Zelfs de uitblinkende doelman Dennis Gentenaar was verslagen. Weg stuntje voor NEC, weer een zege voor Feyenoord.

Scoren

Opnieuw gaf het scorend vermogen bij de Rotterdamse nummer drie van de eredivisie na de winterstop de doorslag. Alleen Ajax voorkwam in de tweede helft van de competitie voor eigen publiek dat de levensgevaarlijke Rotterdamse aanval het verschil kon maken. Na de wederopstanding van Robin van Persie scoorde Feyenoord in de negen officieel gespeelde duels na de winterstop 32 keer.

De Rotterdammers hebben dit seizoen in 24 duels nog maar vijf competitietreffers minder dan het gehele vorig seizoen gemaakt.

Van Hooijdonk

De oorzaken van het wederom vroegtijdig verloren uitzicht op de titel liggen vooral in de wankele defensie en langdurige blessure van Van Hooijdonk. Feyenoord, op dit moment de meest productieve ploeg van de eredivisie, heeft al evenveel competitietreffers als de gehele voetbaljaargang geïncasseerd. De club kan ook nog niet zonder bij een deel van de achterban omstreden spits uit Brabant.

Tijdens zijn achttiende eredivisiewedstrijd van het seizoen liet hij bij NEC alweer nummer zeventien en achttien noteren. "Ik loop eigenlijk meer dan één op één", benadrukte de aanvaller. "Tegen FC Utrecht speelde ik namelijk maar vijf minuten. We scoren maar missen te veel kansen. Daardoor komen we soms in de problemen."

Moeizaam

Ook op bezoek bij de onverwachte subtopper NEC kwam de zege van Feyenoord moeizaam tot stand. Scheidsrechter Van Egmond zag in de tiende minuut waarschijnlijk als enige in het stadion een strafschop in een duwtje van Emerton tegen Tumba. Wielaert maakte vanaf elf meter geen fout: 1-0. Van Egmond keurde even later ten onrechte een treffer van Buffel wegens buitenspel af waarna Van Hooijdonk in de 35e minuut prachtig gelijkmaakte.

NEC verzuimde in de persoon van Wielaert opnieuw afstand te nemen. De voormalige PSV'er zag zijn tweede strafschop door Patrick Lodewijks gestopt. Het boeiend voetbalgevecht werd uiteindelijk beslist door een spits die in tegenstelling tot zijn werkgever nog niet wil praten over het volgende seizoen bij Feyenoord.