OSAKA - Guus Hoogmoed moest even wachten, maar uiteindelijk kwam het verlossende woord. De Nederlandse sprinter haalde dinsdagmorgen in Japan de tweede ronde van de 200 meter.

De Nederlands kampioen lukte het niet in zijn serie rechtstreekse kwalificatie af te dwingen door bij de eerste vier te eindigen, maar zijn tijd (20,57) als nummer vijf hielp hem toch verder. Hoogmoed behoorde tot de acht snelste verliezers. Hij komt later op de dag in Osaka opnieuw in actie.

"Ik ging weg om een goede tijd te lopen, maar dat er vanochtend niet in. Ik kwam uit de bocht en iedereen zat voor me. En ik heet geen Tyson Gay", verwees hij naar de versnelling die de Amerikaanse wereldkampioen op de 100 meter in de slotfase van een race nog heeft. De tijd van Hoogmoed lag maar negenhonderdste boven zijn persoonlijk record.

Verklaring

"Voor mijn gevoel was het geen slechte race. Het is mijn derde tijd ooit, maar een verklaring dat het zo moeizaam ging heb ik nu nog niet. Dan moet ik eerst de race terugzien."

Hoogmoed had zich ook voor de 100 meter in Japan geplaatst, maar liet die afstand schieten. "Je kunt iets niet als opwarmertje doen. Als je op die afstand ook loopt, ben je daar toch serieus mee bezig. Ik wilde me gewoon richten op de 200 meter."

Martina

Met Hoogmoed plaatste ook de Antilliaan Churandy Martina zich voor de volgende ronde. De finalist van de 100 meter eindigde als tweede achter de Amerikaan Tyson Gay. "Mijn benen voelden nog wat stijf. Ik was nog een beetje moe", zei hij over zijn race.

Martina noteerde 20,47 seconden. Gay, die dit seizoen de wereldranglijst aanvoert met 19,62 seconden, was zonder zich echt in te spannen eenhonderdste sneller.