MUNCHEN - Eigenlijk is het 'not done'. Juichen wanneer je als tweede eindigt. En zeker niet wanneer het slechts een voorwedstrijd betreft. De euforische stemming bij de Mannen Acht was echter goed te verklaren. De boot plaatste zich bij de WK rechtstreeks voor de halve finale en toonde daarmee beduidende progressie.

Dit seizoen kon het achttal, gestuurd door Niels van den Bovenkamp, niet meestrijden voor de hoofdprijzen. Tweemaal bereikte de formatie bij een wereldbekerwedstrijd de finale, maar de roeiers bleven ver verwijderd van het podium.

Topvorm

Uitgerekend op de mondiale titelstrijd lijkt de equipe in topvorm te verkeren. Nederland lag slechts een fractie (0,06 seconde) achter wereldkampioen Duitsland en hield olympisch kampioen Verenigde Staten achter zich.

"Dat zijn ploegen die aanspreken", sprak coach Jan Klerks. "Als je strijd kan leveren met zulke formaties, dan doe je gewoon goed mee. Dat verklaart ook die reactie na de finish. Je juicht zelden voor een tweede plek in de voorrace."

Inhaalrace

Volgens Daniël Mensch had vooral het wedstrijdverloop ervoor gezorgd dat de Acht zijn tweede plaats zo vierde. Het Oranje-achttal lag na 500 meter nog als laatste, maar begon vanaf dat moment aan een indrukwekkende inhaalrace. Toen op 500 meter van de finish plots zelfs de Amerikaanse boot, die tweede lag, in zicht kwam, groeide het zelfvertrouwen in de boot.

"We hadden besloten een lange eindsprint te trekken", keek Mensch terug. "Ook niet rustig opgebouwd, maar echt radicaal opschakelen. Als je dan voelt dat je aan de winnende hand bent, geeft dat absoluut een heerlijk gevoel."

Technisch

Een maand geleden eindigde de Mannen Acht nog als vijfde bij de wereldbekerfinale in Luzern, op 5 seconden van de Duitsers die daar zilver veroverden. Tijdens het daaropvolgende trainingskamp in de Duitse plaats Erlangen is de equipe naar elkaar toe gegroeid. Vooral technisch boekte de Acht aardig wat progressie.

"Ik kreeg al in de voorbereiding het idee dat het beter ging", zei Daniël Mensch. "We werden steeds degelijker. En vanuit die degelijkheid kunnen we een sterke race varen."

Schijterigheid

Toch leverden de mannen van coach Klerks allerminst een perfecte race af. De Acht kwam maar moeizaam op gang. "De start was dramatisch", sprak Diederik Simon. "We lagen op de laatste plek na 500 meter, dat kan echt niet. Wat de verklaring is? Ik denk een combinatie van techniek en schijterigheid."

De equipe heeft in elk geval een prima stap gezet richting het eerste doel; het bereiken van de finale. Met die prestatie zou namelijk deelname aan de Zomerspelen van Peking worden afgedwongen. "De finale is de opdracht", zei Mensch. "Als dat gelukt is, kijken we verder."

Naast de Mannen Acht kwalificeerde de vier-zonder-stuurman lichtgewicht zich voor de kwartfinale. De andere Nederlandse boten werden verwezen naar de herkansingen.