ROTTERDAM - Het vernieuwde Feyenoord toonde zich zondag voor het eerst in de eredivisie aan het eigen publiek. Die kennismaking verliep hoopgevend, al bakte NAC Breda er in De Kuip vrij weinig van. Feyenoord profiteerde dankbaar: 5-0.

De Rotterdammers hebben daardoor in de nieuwe samenstelling na twee wedstrijden nog geen punt verspeeld en scoorden bovendien al acht keer.

Trainer Bert van Marwijk zal echter vooral tevreden zijn dat de ploeg geen enkele goal tegen kreeg. Vorig seizoen was de defensie de achilleshiel van Feyenoord: in 34 wedstrijden kreeg de ploeg 66 tegendoelpunten.

Ondanks de riante score tegen NAC is Feyenoord nog altijd op zoek naar aanvallende versterking. Door de blessure van Andwelé Slory is de behoefte aan aanvallers groter dan ooit.

Roy Makaay is de enige échte spits in de selectie van de Rotterdammers. De overigen; Romeo Castelen, Angelos Charisteas, Joonas Kolkka en Stein Huysegems werden de afgelopen periode verkocht.

Gedwongen

Trainer Bert van Marwijk, die dolgraag een systeem met drie spitsen hanteert, is daardoor gedwongen om aanvallende middenvelders de zijkanten te laten bezetten.

Tegen NAC Breda voetbalden Luigi Bruins en Jonathan de Guzman op de Rotterdamse flanken. Beide spelers hebben veel talent, maar kunnen beter uit de voeten op een plaats in de as van het veld.

Makaay

Het is voor Van Marwijk te hopen dat Makaay de komende weken heel blijft én dat de technische leiding van de club er in slaagt om nog één of meerdere aanvallers naar De Kuip te lokken. Anders wordt de mogelijkheid om in aanvallend opzicht te variëren erg gering voor de in Rotterdam teruggekeerde oefenmeester.

Feyenoord hoopte lange tijd dat Danny Koevermans de aanval zou komen versterken, maar de AZ-speler is vooralsnog te duur.

Defensief

Tegen NAC had Feyenoord het zondagmiddag alleen in de eerste helft moeilijk. NAC speelde in De Kuip erg defensief, al moest trainer Ernie Brandts zijn laatste lijn de afgelopen dagen wel flink aanpassen.

Patrick Mtiliga en Patrick Zwaanswijk waren geschorst, Rob Penders en doelman Zoetebier Edwin Zoetebier ontbraken door blessures. Het weerhield NAC er niet van zich volledig in te graven en voor eventuele kansen te gokken op de counter.

Voorsprong

Feyenoord kwam na 21 minuten toch op voorsprong, toen scheidsrechter Jack van Hulten een ongelukkige botsing tussen Tyron Loran en Giovanni van Bronckhorst beloonde met een strafschop. Makaay bleef rustig: 1-0.

Na de pauze bleek de Bredase muur gebouwd van bordkarton en liep Feyenoord binnen een kwartier uit naar 3-0. Ron Vlaar kopte in de 49e minuut een vrije trap van Sahin achter Jelle ten Rouwelaar. De 3-0, in de 55e minuut, kwam van de voet van Nuri Sahin.

Het was een prachtige goal, waarbij de voetballers van Feyenoord hun Brabantse collega's tot houten klazen degradeerden. Sahin stond uiteindelijk op de juiste plaats, na een voorzetje van Tim de Cler.

Ruimte

Daarna werd het voor NAC alleen maar erger. De ploeg probeerde wat aanvallender te spelen, maar gaf daardoor veel ruimte weg. Feyenoord profiteerde met soms uitstekende aanvallen.

In de 70e minuut scoorde De Guzman uit een prachtige vrije trap. Niet veel later maakte Sahin zijn tweede van de middag en bepaalde daarmee de eindstand op 5-0.