ARNHEM - Louis van Gaal constateerde de voorbije weken dat AZ in vergelijking met de beginfase van vorig seizoen in voetballend opzicht verder was.

De eerste uitwedstrijd van de Alkmaarders ondersteunde de mening van de trainer niet. AZ was tegen Vitesse onherkenbaar en verloor verrassend: 1-0.

Achtervolging

Ook vorig seizoen speelde AZ de eerste uitwedstrijd van de competitie tegen Vitesse. Destijds leverde het duel in de Gelredome wel drie punten op voor de Noord-Hollanders: 1-3.

AZ leed op 22 oktober tegen PSV pas de eerste seizoensnederlaag. Nu moet het elftal van Van Gaal al vroeg in de achtervolging op de concurrentie.

Donk

De trainer van AZ wijzigde zijn basisformatie ten opzichte van de met 4-0 gewonnen openingswedstrijd tegen VVV-Venlo op één positie. Ryan Donk moest om disciplinaire redenen op de reservebank plaatsnemen. De jeugdinternational had zich niet aan de huisregels van AZ gehouden.

Voor vertrek richting Arnhem keek Donk een helft lang naar de verrichtingen van de A1 van AZ. Van Gaal oordeelde dat dat niet paste in de voorbereiding op de wedstrijd tegen Vitesse. Milano Koenders verving Donk in het centrum van de verdediging. Tegen VVV zat hij nog op de tribune.

Onmin

Dit keer liet Van Gaal Danny Koevermans buiten de selectie. Ook dat besluit nam de trainer om disciplinaire redenen. Koevermans leeft al enige tijd in onmin met Van Gaal. De 28-jarige Schiedammer, vorig seizoen nog clubtopscorer, is momenteel vierde keus in de spits.

Ari en Moussa Dembélé krijgen in het basiselftal de voorkeur. Graziano Pellè is de eerste vervanger in de voorhoede.

Houding

Tegen VVV zat Koevermans vorig weekeinde wel op de reservebank. Na afloop uitte Van Gaal kritiek op de aanvaller. "Zo hard en goed traint hij niet", zei hij. Koevermans reageerde op zijn beurt in de media teleurgesteld en toonde weinig begrip voor de ontstane situatie.

De negatieve houding van de lange spits is voor Van Gaal vermoedelijk de reden geweest om hem niet in de selectie op te nemen.

Prijs

De Noord-Hollandse voetbalclub werkt niet mee aan een overgang van Koevermans. De oud-Spartaan mag vertrekken, maar dan moeten geïnteresseerde clubs wel aan de vraagprijs van naar verluidt bijna zeven miljoen euro voldoen. Feyenoord haakte om die reden af.

"Vanuit het buitenland is wel enige beweging", aldus technisch directeur Marcel Brands. "Maar een transfer is niet dichtbij."

Verdediging

In het duel met Vitesse had AZ Koevermans goed kunnen gebruiken. Ari wist zich in de kleine ruimtes nauwelijks raad en ook Dembélé kon zich tegen de hard werkende Arnhemmers niet onderscheiden.

Vitesse verdedigde met man en macht en was via counters gevaarlijker dan AZ. Santi Kolk bracht de thuisclub op aangeven van Harrie Gommans in de 26e minuut zelfs op voorsprong. AZ creëerde voor rust geen serieuze kans.

In de tweede helft werden de bezoekers door de komst van Pellè en Medunjanin wel wat gevaarlijker, maar Vitesse hield zonder grote problemen stand. De Arnhemmers bezorgden Van Gaal denkwerk.