ZANDVOORT - Een dramatische hole in de derde ronde heeft Joost Luiten niet de kop gekost. De 21-jarige Bleiswijkse golfer kan het KLM Open in Zandvoort nog steeds winnen.

Na een ronde in 71 slagen kwam hij totaal op 203 (-7) en daarmee telde hij als gedeeld vierde in het klassement slechts twee tikken achterstand op drie Engelstalige leiders: David Carter en Ross Fisher uit Engeland en Steve Alker uit Nieuw-Zeeland. Dit trio totaliseerde 201 slagen.

De kansen van Maarten Lafeber om na 2003 het Dutch Open voor de tweede keer te winnen namen af door eveneens een ronde in 71. De kloof tussen hem en de topdrie bedroeg na de derde dag zes slagen.

Scorebord

Joost Luiten opende zaterdag met twee birdies. Hij prijkte daarmee met 10 onder par bovenaan het scorebord. Op de achtste hole kwam de eerste fout. Hij sloeg de bal naast de green diep in de struiken.

Hij redde zich er uitstekend uit met een bogey. Omringd door wel duizend toeschouwers trok hij naar de negende hole. Zijn afslag was goed, de tweede bal belabberd. Tegen de wind in zeilde de bal naar hoog gegroeid struweel.

Inzinking

Hij lepelde de bal naast de green, waar hij zijn vierde slag volledig zag mislukken, zijn vijfde rolde ruimschoots naast de hole, waarna een dubbele bogey een vette zeven betekende.

Zijn caddie, atletencoach Eric Brommert, praatte Luiten uit de inzinking. "We hebben iedere hole uitverkocht huis, Joost", zei hij. De speler herpakte zich, maakte nog een mooie birdie en eindigde tevreden.

Kippenvel

"Zo'n dramatische hole gebeurt gewoon", zei hij na afloop. "Ik moest hem zo snel mogelijk vergeten en doorgaan waarmee ik bezig was. Dat ging goed. Het was super met al die mensen, bij het begin kreeg ik er kippenvel van. Zenuwachtig was ik niet erg, anders zou ik niet met twee birdies beginnen."

Lafeber

Maarten Lafeber had net als Luiten een droomstart. Hij maakte birdies op de eerste twee holes. Na nog een birdie op hole 5 stond hij onmiddellijk in de buurt van de leiders in het klassement.

Op de zesde hole scoorde hij een bogey door een 3-putt. Dit hoefde niet dramatisch te zijn, maar op de par-5 zevende hole sloeg hij zijn bal het struweel in na een slechte afslag. "Ik zag de marshall wegspringen, anders had mijn bal wellicht gunstig gelegen", grapte hij na afloop.

Balen

Lafeber had twee slagen nodig om de fairway te bereiken en schreef een dubbele bogey. De Nederlander viel hierdoor in korte tijd van 7 onder par terug naar 3 onder. Die stand hield hij tot het einde vast.

"Heel zuur, flink balen", vond hij na zijn ronde in 71 slagen. "Op hole 12 had ik een fantastische drive en daarna een korte slag naar de green. Ik had een goede kans op een eagle, zeker een birdie. Het is erg jammer dat ik er met een par vanaf kwam. Kostbaar."

De tweede Nederlander in het klassement vind zijn kansen voor de laatste ronde van zondag niet hopeloos, maar zes slagen goedmaken op de koploper is veel. "Een hoge eindklassering is nog wel mogelijk", zei hij hoopvol. "Ik ga er in de laatste ronde blind voor."