MANCHESTER - De Europese hockeykampioenschappen in Manchester verlopen voor Nederland volgens plan.

In navolging van de nationale vrouwenploeg plaatste ook het mannenteam van bondscoach Roelant Oltmans zich vrijdag voor de Olympische Spelen en voor de EK-finale

Oranje versloeg België in de halve eindstrijd met 7-2. Taeke Taekema was opnieuw de grote man in de Nederlandse ploeg. De centrale verdediger van Amsterdam scoorde liefst zes keer uit strafcorners. Hij bracht daarmee zijn EK-totaal op veertien. Roderick Weusthof bracht het andere doelpunt op zijn naam.

Titelhouder

De brigade van Oltmans speelt zondag in de finale tegen de winnaar van het duel vrijdagavond tussen titelhouder Spanje en wereldkampioen Duitsland. De eerste drie ploegen in Manchester verdienen een Olympisch ticket voor Peking 2008.

Wereldranglijst

Nederland, de nummer vier op de wereldranglijst, begon overtuigend aan het duel met België. In de beginfase kregen de neven Matthijs en Ronald Brouwer meteen al prima kansen om de scoren te openen. De Belgische keeper Cedric Degreve greep echter drie keer uitstekend in. Toen ook topscorer Taeke Taekema zijn eerste strafcorner liet liggen, werd Oltmans op de bank lichtelijk ongerust.

Het nog ongeslagen België, de nummer dertien van de wereld, nam zelfs verrassend een voorsprong. Loïc Vandeweghe scoorde uit een perfect uitgevoerde strafcornervariant. Het was in Manchester de eerste keer dat Oranje op achterstand kwam.

Weusthof

Dankzij Taekema belandde Nederland in de eerste helft toch aan de goede kant van de score. Hij trof twee keer doel uit opeenvolgende strafcorners, afgedwongen door Timme Hoyng en Ronald Brouwer. Dankzij een knappe treffer van Roderick Weusthof, die scoorde met een hard backhandschot, ging Nederland met een veilige marge (3-1) de rust in. Weusthof had eerder in de groepswedstrijd tegen Spanje (4-2) ook al op fraaie wijze een doelpunt gemaakt.

Na de rust maakte Oranje het zichzelf even onnodig moeilijk. België mocht het spel maken en deed dat lang niet slecht. Uit de vijfde strafcorner tikte Thomas van den Balck de bal over de doellijn, met dank aan keeper Guus Vogels die zich op het schot verkeek (3-2).

Angstige momenten

Na enkele angstige momenten voor het Nederlandse doel begon Oranje weer te hockeyen. De vijfde strafcorner van Taekema belandde nog op de paal, maar zijn zesde, zevende, achtste en negende uithaal waren raak, 7-2. In de eerste EK-wedstrijd tegen Frankrijk (8-3) scoorde de beul van Oranje al vijf keer.

Taekema is de man die Nederland zondag in Manchester Europees kampioen kan maken, voor de eerste keer in twintig jaar.