SABAUDIA - In zijn eerste optreden op Italiaanse bodem in de regenboogtrui was Mario Cipollini donderdag al weer de meester van de massasprint. Met groot machtsvertoon won de wereldkampioen in kustplaats Sabaudia de eerste etappe in Mario Cipollini. Het gaf 'Cipo' meteen de kans tv-station RAI een hak te zetten.

"Geen commentaar", bromde zijn sonore basstem richting vertegenwoordigers van de staatszender. Het zint Cipollini niet dat de meeste Italiaanse wielerfans verstoken blijven van beelden van de rittenkoers, die door de RAI achter de decoder van abonneezender Raisportsat zijn gestopt. "Wielrennen moet dicht bij het volk blijven. Kijk eens hoe veel mensen weer langs het parkoers staan. Maar de rest van Italië krijgt hier niets van mee."

Verwijt

Cipollini had nog niet veel wedstrijdkilometers in de benen. In Spanje reed hij de Trofeo Luis Puig en had hij een onopvallende rol in de Ronde van Valencia. Een te zwaar parkoers zo vroeg in het seizoen, was zijn verwijt aan de organisatie. Hij gunde de Spanjaarden niet de publiciteit van zijn eerste zege als wereldkampioen en stapte af in de laatste, vlakke etappe.

Milaan-Sanremo

Met de vorm zat het wel goed, wist Cipollini. Donderdag volgde in de Tirreno de bevestiging met een sprintzege waarop niets viel af te dingen. Meters voor de streep gingen de armen al de lucht in, ruim voor zijn landgenoten Pieri en Paolini. "Een mooi gevoel hier te winnen, vooral met het oog op Milaan-Sanremo", sprak de winnaar een kleine anderhalve week voor zijn lievelingskoers, die dit jaar samenvalt met zijn 36e verjaardag.

Freire

Rabo-troef Oscar Freire reed 300 meter voor de streep lek. Een uitstekend pootje van een hek was de oorzaak. "Ik wilde net aanzetten voor de sprint, maar kwam iets te ver naar buiten. Jammer", treurde de Spanjaard, "de ploeg heeft in de finale perfect voor mij gewerkt."

Ploegleider Theo de Rooij kon dat alleen maar beamen: "Ze hebben goed gegroepeerd gefietst." Al te lang stilstaan bij de tegenslag wilde De Rooij niet: "Oscar heeft aangegeven dat hij zich goed voelt. Dat is voor de ploeg zeer motiverend."