MANCHESTER - De Nederlandse hockeyers hebben zich als groepswinnaar geplaatst voor de halve finales bij de Europese kampioenschappen. Oranje zette woensdag in Manchester ook de derde en laatste poulewedstrijd in winst om.

Titelhouder Spanje werd met 4-2 verslagen, mede dankzij twee treffers van topscorer Taeke Taekema.

De ploeg van bondscoach Roelant Oltmans speelt vrijdag in de halve eindstrijd tegen België, de nummer vier van het vorige EK in Leipzig (2005).

Oranje won twee jaar geleden in de halve finales met 5-1 van de Belgen. De eerste drie ploegen in Manchester verdienen een olympisch ticket voor Peking 2008.

Opgelucht

Spanje, de ploeg van de Nederlandse bondscoach Maurits Hendriks, begon opgelucht aan het afsluitende groepsduel met Oranje. De titelverdediger werd eerder op de dag geholpen door Frankrijk, dat verrassend Ierland met 1-0 versloeg.

In de laatste tien minuten van die wedstrijd werden liefst vier Franse spelers met een gele kaart naar de kant gestuurd.

Ieren

Door de verrassende nederlaag van de Ieren was Spanje evenals Nederland al vooraf zeker van een plaats in de halve finales.

Oranje had genoeg aan een gelijkspel om de eerste plaats te behouden en om in de halve eindstrijd het aantrekkelijke België, de nummer dertien van de wereldranglijst, tegen te komen.

Aanval

De eerste helft verliep spectaculair. Beide ploegen speelden vol op de aanval, waardoor een open wedstrijd ontstond. Het regende kansen over en weer, maar Oranje was aanzienlijk beter in de afronding.

Al in de derde minuut opende Teun de Nooijer, die bij deze EK nog niet echt in topvorm is, de score. Het was zijn eerste treffer in Manchester.

Scoren

Taeke Taekema, uit een strafbal (2-1), en Roderick Weusthof (3-1) kwamen voor de rust eveneens tot scoren. Ook voor Weusthof was het zijn eerste eerste EK-doelpunt.

De Spaanse gelijkmaker (1-1) kwam op naam van Xavier Ribas, de vervanger van de langdurig geblesseerde strafcornerspecialist en topspeler Santi Freixa.

Amusant

Na de rust bleef het duel amusant. Pol Amat verkleinde de Spaanse achterstand met een schitterende actie (3-2) waarna Taekema uit de derde strafcorner de veilige marge van twee doelpunten herstelde. Het was zijn achtste EK-treffer. Oranje hield in de slotfase de voorsprong bekwaam vast.

Nederland won twee jaar geleden bij het EK in Leipzig ook van Spanje in de groepswedstrijd (2-1).

In de finale moest Oranje de Europese titel echter aan de ploeg van oud-bondscoach Hendriks laten (2-4, na 2-1 vijf minuten voor tijd).