SKOPJE - Jong Oranje heeft woensdag een eerste stap gezet op weg naar deelname aan het Europees kampioenschap van 2009 in Zweden. Het elftal van bondscoach Foppe de Haan won het eerste kwalificatieduel in Skopje met 0-1 van Jong Macedonië.

Royston Drenthe, die onlangs de overstap maakte van Feyenoord naar Real Madrid, maakte in de 25e minuut het doelpunt.

De omstandigheden in Macedonië waren zwaar. Op het tijdstip van het duel was het 37 graden. In aanloop naar de wedstrijd kende Oranje onder 21 al de nodige tegenslagen.

De geplande training voor dinsdagavond ging niet door, omdat de ploeg met negen uur vertraging in Skopje arriveerde.

De Haan besloot daarom om woensdagochtend nog een half uur te trainen in het Boris Trajkovski Stadion.

Basis

Bij Jong Oranje startten negen spelers in de basis die in juni tijdens het gewonnen EK ook al deel uitmaakten van de selectie. Alleen Gregory van der Wiel (Ajax) en Evander Sno (Celtic) waren 'nieuw'.

Van der Wiel kwam nog niet eerder uit voor Jong Oranje. Na de pauze maakte ook Rydell Poepon van Willem II zijn debuut.

Vermeer

De Haan begon met Kenneth Vermeer op doel. De verdediging bestond verder uit Gianni Zuiverloon, Ryan Donk, Van der Wiel en Erik Pieters. Sno, Ismaïl Aissati en Luigi Bruins vormden de middenlinie.

Roy Beerens, Tim Janssen en Drenthe waren de drie aanvallers. Donk droeg voor het eerst de aanvoerdersband.

Kansen

Nederland had veel moeite het spel te maken. Voor rust creëerde het elftal van De Haan weinig kansen.

Drenthe opende de score op aangeven van Beerens, die de bal vanaf rechts bij de tweede paal bezorgde. Drenthe haalde in één keer doeltreffend uit.

Overwicht

Na de pauze had Jong Oranje nog steeds een overwicht, maar ook Macedonië was een paar keer gevaarlijk. Doelman Vermeer voorkwam in de slotminuut de gelijkmaker.

"Het niveau dat we een paar maanden geleden hadden, hebben we nog lang niet", zei een ontevreden De Haan. "We hielden de bal te lang vast, waardoor het speltempo te laag lag.

Daardoor moesten we steeds de duels aangaan in plaats van dat we combinatievoetbal speelden."

Excuus

De 64-jarige Fries vond wel dat er een excuus was voor het matige spel in de EK-kwalificatiewedstrijd: "De reis was dinsdag met alle vertragingen erg lang. En tijdens de wedstrijd was het bijna veertig graden. Gelukkig hebben we drie punten."

Jong Oranje treft in groep 5 verder Noorwegen, Estland en Zwitserland. Op vrijdag 7 september is Noorwegen de eerstvolgende tegenstander.