ANTWERPEN - Ajax heeft donderdag zijn meerderheidsbelang in Germinal Beerschot Antwerpen (GBA) voor het symbolische bedrag van euro verkocht. De Amsterdamse club had 72,5 procent van de aandelen in bezit. Die zijn nu in handen van de Belgische zakenman Jos Verhaegen.

Ajax zou de voorbije vier jaar een slordige 13 miljoen euro in GBA hebben gestoken. Directeur Arie van Eijden wil dat bevestigen noch ontkennen. Volgens hem is de verkoop van het aandelenpakket ook geen bezuinigingsmaatregel. "Het gaat er meer om: hoe ga je met je geld om."

Een feit is wel dat de buitenlandse ondernemingen Ajax handenvol geld kosten. Eerder verkocht de club zijn belang van 51 procent in de Ghaneese club Ashanti Goldfields aan het moederbedrijf. Ajax heeft alleen nog in Ajax Cape Town (Zuid-Afrika) een belang. Met zowel GBA als Ashanti wordt de samenwerking op technisch gebied wel voortgezet.

Problematisch

De samenwerking met GBA verliep problematisch. GBA lijdt bovendien forse verliezen en Ajax moest garant staan voor de tekorten. De technische samenwerking leverde Ajax wel een aantal spelers op, van wie Jelle van Damme intussen is doorgebroken naar het eerste elftal van de Nederlandse club.

Van de vijf Belgen die in de Ajax-opleiding spelen, tekende Thomas Vermaelen woensdag een contract. Bij GBA spelen op huurbasis de Ajacieden Obodai, Walker, Moekoena en Quansah.