DOETINCHEM - Op bezoek bij De Graafschap heeft FC Utrecht woensdagavond verzuimd een voorschot te nemen op de vierde plaats in de eindklassering van de eredivisie.

De halvefinalist in het nationale bekertoernooi werd door een doelpunt in blessuretijd van clubtopscorer Van de Haar gestraft voor negentig minuten lamlendig voetbal.

Van de Haar benutte na het verstrijken van de officiële speeltijd een van de weinige doelkansen die de matige wedstrijd rijk was. Voor zijn winnende treffer was Van de Haar al een keer dichtbij een doelpunt. Ploeggenoot Zafarin kopte op de lat. FC Utrecht kwam niet verder dan een kopbal van Kuijt tegen de lat. De bijna Feyenoorder scoorde daardoor voor het eerst sinds acht competitieduels niet.

Geen hekkensluiter meer

De Graafschap droeg door de overwinning de laatste plaats over aan FC Zwolle. Door de vierde competitiezege kregen de beleidsbepalers in Doetinchem ook weer wat meer lucht. Voor de verandering is de woede van de trouwe achterban van De Graafschap eens niet tegen de hoofdcoach gekeerd.

De fans die zich zo graag uitgeven als superboeren hebben de laatste jaren kennelijk te veel oefenmeesters langs zien komen. Het is alweer een decennium geleden dat een hoofdtrainer (Kistemaker) in Doetinchem keurig zijn contract uitdiende.

Bosz

Het is niet dat de supporters van De Graafschap zo dol zijn op Peter Bosz. Een trainer die niet presteert, het streekdialect niet machtig is en ook nog eens door het leven gaat in een modern maatpak met krijtstreepjes valt in de Achterhoek, waar gewoon doen het levensmotto is, al snel uit de toon. Verantwoordelijk voor de slechte resultaten wordt echter manager Gerard Marsman gehouden.

Marsman

Als technisch eindverantwoordelijke haalde de voormalig leraar meer dan twintig spelers naar De Graafschap. Slechts voor doelman Stefan Postma (Aston Villa) werd een fatsoenlijk transferbedrag gevangen. Marsman wordt eveneens verantwoordelijk gehouden voor de ontmanteling van de gehele scoutingsstaf en het vertrek van de hersteltrainer begin dit kalenderjaar.

"Marsman's visie in de eerste divisie", luidde de duidelijke boodschap die de fanatieke supporters op een groot spandoek hadden gekalkt. Door de late treffer van Van de Haar hangt het dundoek komende zaterdag tijdens de thuiswedstrijd van De Graafschap tegen RKC wellicht niet meer achter het doel op de Vijverberg.

De vraag is ook of de Doetinchemse ploeg, die toch al zo schaars in de verdedigers zit, tegen de Waalwijkers een beroep kan doen op Berck Beelenkamp. De vleugelverdediger moest het veld vlak voor tijd met een diepe hoofdwond verlaten.