DOETINCHEM - Luis Suarez heeft zijn nieuwe club Ajax zondag naar een ruime uitzege op De Graafschap geleid: 1-8. De van FC Groningen overgekomen aanvaller speelde een uitstekende wedstrijd.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4562 Na een slechte beginfase voorkwam Suarez zondag dat Ajax vlak na het duel met Slavia Praag weer voor een teleurstelling moest vrezen.

De spits bereidde in de 34e minuut de openingstreffer van Klaas-Jan Huntelaar voor en zorgde in de 43e minuut voor 2-0. Suarez zorgde in de 54e en 59e minuut ook nog eens dat invaller Hedwiges Maduro zichzelf na de eerste speeldag hoog op de topschutterslijst terugvindt (0-4).

Klassenverschil

Kennedy Bakircioglu (60e minuut) en opnieuw Huntelaar (70e minuut) drukten het enorme klassenverschil nog verder uit (0-6). Invaller Donny de Groot redde de schamele eer voor De Graafschap (1-6), waarna Huntelaar met twee treffers de eindstand bepaalde.

De spits maakte de 1-7 uit een strafschop die uitblinker Suarez had veroorzaakt.

Kaliber

Ajax maakte in die beginfase - net als in de hele vorige veloren wedstrijd tegen Slavia Praag (0-1) - onbedoeld duidelijk dat het nog wel twee spelers van het kaliber Suarez kan gebruiken.

Het is nog steeds onduidelijk of de Amsterdamse club de bewuste voetballers voor het einde van de maand, wanneer de internationale transfermarkt op slot gaat, kan aantrekken.

Opvolgers

Technisch directeur Martin van Geel gaf de afgelopen weken hoog op over zijn scoutingstaf. Ajax zou voor alle elf posities goede opvolgers in kaart hebben gebracht.

Het nut van dit schaduwelftal laat voorlopig naar zich raden omdat tot dusver de meeste potentiële kandidaten alleen maar laten weten dat ze niet naar Amsterdam willen komen.

Afscheid

Ajax nam deze zomer voor ruim 50 miljoen euro afscheid van het zestal Zdenek Grygera, Roger, Kenneth Perez, Tom de Mul, Ryan Babel en Wesley Sneijder.

De club investeerde voor nog geen 10 miljoen euro in de zes nieuwelingen Luis Suarez, Kennedy Bakircioglu, Dennis Rommedahl, Ismael Urzaiz, Jurgen Colin en Laurent Delorge.

Sneijder

De leiding van de Amsterdamse club beloofde na het vertrek van Sneijder twee aanwinsten. Technisch directeur Van Geel sluit echter al niet meer uit dat Ajax misschien pas in de winterstop toeslaat.

"We willen namelijk alleen maar spelers kopen die onze ploeg meteen veel beter maken", stelde hij in de aanloop van het duel met De Graafschap. "En die moeten wel beschikbaar zijn."

Riera

Het heeft er veel van weg dat Ajax voorlopig alle pijlen richt op Albert Riera. De leiding van de Amsterdamse club bereidt een nieuw bod van zo'n 10 miljoen euro op de 25-jarige Spanjaard van Espanyol voor.

Zowel de flankspeler als zijn werkgever heeft echter al aangeven niet met Ajax te willen onderhandelen.

Speurwerk

Het is alweer een tijdje geleden dat Ajax zich met goed speurwerk in het buitenland kon onderscheiden. Cristian Chivu, Zlatan Ibrahimovic en Maxwell waren de de laatste relatief onbekende spelers die zich in Amsterdam bij grote Europese clubs in de kijker speelden.

Ten Cate

Trainer Henk ten Cate van Ajax benutte zondag de monsterzege op De Graafschap om Klaas-Jan Huntelaar nog maar eens een hart onder de riem te steken.

"Die jongen miste woensdag een strafschop tegen Slavia Praag en wordt vrijdag niet voor het Nederlands elftal opgeroepen. Ik vind het lekker dat hij nu vier doelpunten maakt."

Vertrouwen

Ten Cate: "Dit schept vertrouwen en dat hebben we even nodig. Anders krijg je weer van die indianenverhalen. We hebben vandaag ongeveer net zo veel kansen als afgelopen woensdag tegen Slavia Praag gekregen.

Toen verloren we met 1-0 en nu winnen we met 8-1. Ik beschouw de uitglijder tegen Slavia Praag als een incident. We zullen niet nog een keer zo veel kansen missen. Daarom plaatsen we ons over anderhalve week alsnog voor de Champions League."