FC Groningen pakt de punten in Breda

BREDA - NAC Breda heeft de eerste wedstrijd van het seizoen thuis verloren van FC Groningen. Het duel met twee gezichten eindigde in 0-3 door doelpunten van Goran Lovre, Erik Nevland en Mark-Jan Fledderus.

De thuisclub was kansloos na een rode kaart voor verdediger Patrick Mtiliga in de 49e minuut.

Slaapverwekkend

Het eerste half uur in Breda was slaapverwekkend. Pas nadat de Groninger Koen van de Laak was weggedragen na een harde botsing met Tyron Loran was NAC voor de eerste keer gevaarlijk.

Tim Gilissen rukte op door het midden en bediende de vrijstaande Anthony Lurling. De spits had een schier niet te missen kans. Hij schoot te zacht in, waarna doelman Brian van Loo de bal kon keren.

In de laatste minuut voor rust ging FC Groningen beter om met de enige kans uit de eerste helft. Rasmus Lindgren gaf een slim steekpassje op de inlopende Lovre. De Serviër schoof de bal bekwaam langs Edwin Zoetebier, 0-1.

Agressief

NAC kwam totaal anders uit de kleedkamer. De thuisploeg speelde veel agressiever. Ronnie Stam lanceerde direct een afstandsschot dat door Van Loo met moeite kon worden weggeslagen.

NAC betaalde de fellere instelling even later zwaar. Linksback Mtiliga ging veel te hard in op Lindgren. Een opstootje dreigde. Scheidsrechter Ruud Bossen trad streng op; rood voor Mtiliga.

Sfeer

In het veld werd de sfeer er niet beter op. Over en weer gemene overtredingen. Bossen zag veel door de vingers of leek het niet te zien. In de 67e minuut haakte Rob Penders de doorgebroken Martijn Meerdink.

De arbiter liet doorspelen, ook toen de beide spelers elkaar in het gezicht sloegen. Een strafschop had het duel kunnen beslissen.

Beslissing

Zes minuten later viel de voortijdige beslissing toch. Aanwinst Marcus Berg bediende Nevland na een misverstand in de Bredase defensie, 0-2. Hierna bedaarden de gemoederen.

FC Groningen vierde de eerste zege in 21 jaar in een uitwedstrijd op de eerste competitiedag in de eredivisie met nog een derde doelpunt. Fledderus scoorde in de blessuretijd, 0-3.

NUwerk

Tip de redactie