Hockeysters halen uit (video)

MANCHESTER - De Nederlandse hockeysters hebben in de openingswedstrijd van de Europese kampioenschappen flink uitgehaald. Oranje versloeg Italië zaterdag in Manchester met liefst 9-1.

http://www1.nu.tv/home/video/show/4609 Voor de favoriete titelhouder scoorden Marilyn Agliotti, Eefke Mulder, Minke Booij (allen twee), Naomi van As, Maartje Paumen en Wieke Dijkstra.

Marc Lammers

Bondscoach Marc Lammers had in de aanloop naar de eerste wedstrijd in het Belle Vue Hockey Centre weinig aan het toeval overgelaten. De gedreven Brabander wilde hoe dan ook voorkomen dat zijn ploeg Italië zou onderschatten.

Hij hemelde de nummer twintig van de wereldranglijst zelfs op, in een (doorzichtige) poging zijn speelsters op scherp te krijgen.

"Italië zou wel eens de verrassing van het EK kunnen worden", betoogde Lammers eerder deze maand na de laatste training in Nederland.

Weigering

De bondscoach weigerde ook met zijn volgelingen en met de buitenwereld de sportdocumentaire 'Goud', met hemzelf en zijn ploeg in de hoofdrol, ter discussie te stellen. De film gaat eind september in première en verschijnt begin oktober in de bioscoop.

Lammers en middenvelder Fatima Moreira de Melo waren begin deze maand als enige vertegenwoordigers van Oranje aanwezig bij de eerste voorvertoning van de rolprent.

Afleiden

"Na het EK is er nog tijd genoeg om die film met z'n allen te bekijken en te bespreken", sprak Lammers streng. "Ik wil niet dat de aandacht van mijn speelsters onnodig wordt afgeleid.

Het duel met Italië is onze eerste en voorlopig enige zorg. De openingswedstrijd op een titeltoernooi is vaak de moeilijkste."

Titelverdediger

Lammers zag zaterdagavond in het frisse en regenachtige Manchester snel dat het goed zat bij zijn team. De titelverdediger begon geconcentreerd en in een hoog tempo aan het duel.

Italië kon in de aanhoudende druk amper van de eigen helft af komen. Bij de rust leidde het oppermachtige Oranje al met 3-0.

Debutant

De voormalige Zuid-Afrikaanse Marilyn Agliotti, die debuteerde voor Oranje op een groot toernooi, toonde haar aanvallende kwaliteiten.

De 27-jarige speelster van Oranje Zwart scoorde fraai 2-0 en bereidde het derde doelpunt (van Eefke Mulder) voor. Maartje Paumen hielp haar ploeg in de zevende minuut op weg door uit de eerste strafcorner meteen raak te knallen.

Gretig

Na de rust liep het gretige Oranje soepel weg van het zwakke Italië. Minke Booij (twee), Agliotti, Mulder, Naomi van As en Wieke Dijkstra tilden de score naar 9-1.

De tegentreffer van Francesca Faustini was het enige smetje op een verder vlekkeloze ouverture van Oranje.

NUwerk

Tip de redactie