'Rasmussen, de echte Tourwinnaar' (video)

PIJNACKER - Op de tribune, vlak onder het finishdoek zaten ze, twee vrouwen en een kind, gekleed in gele t-shirts. Toen Michael Rasmussen onder luide toejuichingen en omringd door tal van fotografen, onder het banier doorreed, stonden ze op en wezen ze op de tekst op hun borst.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4544 "Rasmussen, de echte Tourwinnaar". De Deen glimlachte en zwaaide even naar het drietal.

Pijnacker

Pijnacker stond zaterdagmiddag voor even volledig in het teken van de Deense wielrenner, die tijdens de Ronde van Frankrijk door de Rabobank-ploeg werd ontslagen.

Rasmussen had volgens het team gelogen over zijn verblijfplaats in de weken voor de Tour. Dat kwam uit, uitgerekend op het moment dat hij de gele trui definitief om zijn schouders leek te hebben.

Omarmd

In Pijnacker omarmden de toeschouwers de gevallen held alsof hij de Ronde van Frankrijk wél gewonnen had. De mensen klapten hun handen stuk toen de speaker hem een paar korte vragen stelde. De Deen kon een ferme lach niet onderdrukken; hij genoot zichtbaar van alle aandacht.

"De mensen vinden het leuk om me te zien, dat doet me goed. Normaal komen hier 10.000 mensen en nu is er waarschijnlijk het dubbele aantal. Dat zegt voldoende."

Geel

Ietwat provocerend reed de Deen zijn rondjes in een geheel gele outfit; gele broek, geel shirt, maar zonder opdruk. Ook van zijn fiets was zorgvuldig de naam van zijn vroegere werkgever geschrapt.

Waar vroeger Rabobank stond, zat nu een extra lik oranje verf, met daarop zijn handtekening.

Onderzoek

Voorafgaand aan de race wilde Rasmussen best even over de voorbije periode praten. Over zijn arbeidsconflict met de Rabobank en over de mogelijke afloop daarvan zei hij echter weinig.

Wel gaf hij aan open te staan voor het onderzoek dat de Nederlandse wielerploeg heeft ingesteld. Het team heeft Peter Vogelzang gevraagd om op onafhankelijke wijze de gang van zaken rond het ontslag van Rasmussen te onderzoeken.

Meewerken

"Daar werk ik aan mee", aldus de werkloze renner. "Ik ga met ze praten, ik ben een belangrijk onderdeel van het onderzoek. Iedereen wil het helder hebben, ik ook. Ik wil wel weten wie welke beslissing heeft genomen.

De Rabobank wil het tot op de bodem uitzoeken om er zo achter te komen hoe ze zoiets als dit in de toekomst kunnen voorkomen."

Vrij

Rasmussen is volgens eigen zeggen vrij om te rijden waar hij wil. Hij heeft inmiddels contact opgenomen met de UCI. "Ik kan ergens anders tekenen. Het grootste probleem is dat iedereen denkt dat ik geschorst ben, maar dat is niet zo."

"Door hier in Pijnacker te rijden vestig ik ook daar de aandacht op. Ik heb contact met een aantal teams. Welke? Dat zeg ik niet, maar ik hoop half oktober bij de Ronde van Lombardije weer terug te zijn in het peloton."

Oud-ploeggenoten

Intussen hebben zijn oud-ploeggenoten hem niet laten vallen. Rasmussen zei in Pijnacker nog steeds veel contact te hebben met onder andere Michael Boogerd, zijn meesterknecht in de Tour.

"Ze proberen me zoveel als mogelijk steun te geven. Ik heb niet het idee dat ze iets tegen me hebben. Iedereen had graag het geel in Parijs gebracht. Ze hebben zich bijna drie weken lang voor me kapot gereden. Al dat werk is ook hun afgepakt."

Discussie

Dat zijn rijden in Pijnacker voor veel discussie zorgde, snapte de renner niet. De Nederlandse wielerunie vond het moreel verwerpelijk dat de Deen in een koers uit zou komen. Rasmussen: "Volgens de regels heb ik niets misdaan.

Er zijn meer renners in het peloton die een waarschuwing hebben gekregen van de UCI omdat ze een dopingcontrole hebben gemist. Het probleem van de wielersport is dat de ethiek de regels bepaalt in plaats van dat de regels worden gevolgd."

Rasmussen in Pijnacker

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

NUwerk

Tip de redactie