Heerenveen mist topschutter Alves

HEERENVEEN - Afonso Alves maakte het vorige seizoen in de twee duels met Willem II liefst vijf treffers. De Braziliaanse topschutter van Heerenveen moest vrijdagavond van zijn trainer toekijken hoe zijn ploeggenoten de eerste wedstrijd van het seizoen tegen Willem II zonder doelpunten afsloten: 0-0.

Trainer Gertjan Verbeek vindt dat de Braziliaan nog niet in de vereiste conditie steekt. De oefenmeester heeft gelijk als hij zegt dat Alves pas twee weken terug is van een vakantie in zijn geboorteland.

De oefenmeester moet echter ook beseffen dat de spits daarvoor, tijdens de vakantie van zijn Friese medespelers, wel drie weken om de Copa America voetbalde.

Het allerbelangrijkste is echter dat ook een niet topfitte Alves bijna altijd garant staat voor goals. Hij trof vorig seizoen immers 34 keer doel.

Hij scoorde ook vaak uit dode spelmomenten en had alleen daarom minimaal als invaller van grote waarde kunnen zijn.

As

Vergeleken met het vorige seizoen miste Heerenveen niet alleen Alves. De geschorste doelman Brian Vandenbussche, de vertrokken Petter Hansson, Paul Bosvelt en Lasse Nilsson vormden met Alves de as van het elftal, dat de reguliere competitie met een vijfde plaats afsloot.

Heerenveen maakte tijdens de thuiswedstrijd tegen Willem II onbedoeld duidelijk dat het zonder Alves veel aan kwaliteit inlevert.

Mogelijkheden

De Friese club speelde niet goed maar kreeg alleen al in de eerste helft vier uitstekende mogelijkheden. Jakob Poulsen, Miralem Soulejmani, Gerald Sibon en Danijel Pranjic konden doelman Kenneth Vermeer van Willem II echter niet passeren.

Heerenveen had geluk dat scheidsrechter Blom en zijn assistenten niet zagen dat de kopbal van verdediger Arjan Schwinkels van Willem II in de 42e minuut via de onderkant van de lat achter de lijn belandde. Verdediger Jens Janse raakte in de 59e minuut de paal.

Selectie

Trainer Dennis van Wijk van Willem II beschikt over een aanmerkelijk betere selectie dan vorig jaar. Vooral Rydell Poepon, Mounir el Hamdaoui en Said Boutahar bezorgden de Friese verdedigers veel werk.

Het drietal liep wel te vaak buitenspel. De van Ajax gehuurde Poepon mocht zich aanrekenen dat hij in de 64e minuut niet voor de openingstreffer zorgde.

Beerens

Sibon en invaller Roy Beerens kregen in de slotfase namens Heerenveen nog een uitstekende mogelijkheid om Alves voor even te doen vergeten.

De spelers stuitten echter op doelman Kenneth Vermeer van Willem II. Daardoor bleef Afonso Alves, ook zonder dat hij speeltijd kreeg, de meest besproken voetballer van de avond.

NUwerk

Tip de redactie