MANNHEIM - De Nederlandse springruiters hebben vrijdagavond in Mannheim bij de Europese titelstrijd goud gewonnen in de landenwedstrijd.

De succesvolle equipe bestond uit de combinaties Vincent Voorn (Audi's Alpapillon Armanie), Jeroen Dubbeldam (BMC Up and Down), Albert Zoer (Okidokie) en Gerco Schröder (Eurocommerce Berlin).

Nederland had voor het resultaat zijn laatste starter, Gerco Schröder, niet eens nodig. Voorn, Dubbeldam en Zoer bleven foutloos, waarmee het optimale resultaat zeker was.

Duitsers

Bij de Duitsers trok de falende Marcus Ehning zich halverwege het parcours terug, daarna maakte Christian Ahlmann de beslissende fout. Ludger Beerbaum stelde uiteindelijk nog wel het zilver veilig.

Het kwartet van bondscoach Rob Ehrens levert daarmee een ongekende prestatie door na de wereldtitel nu ook die van Europa te pakken.

Uiterst saillant is dat beide keren de Duitsers, huizenhoog favoriet, op eigen terrein werden verslagen. In de equipe van Mannheim zaten drie wereldkampioenen: Dubbeldam, Zoer, Schröder.

Hindernissen

Donderdag al naderde Nederland de Duitsers, door vier foutloze ritten af te leveren. Vrijdag, in de beslissende fase, waren de hindernissen nog hoger en breder.

"Desondanks ging het met ons ook nog een stuk beter", zei Vincent Voorn, de debutant die hoog in het individuele klassement staat. "Het is haast ongelooflijk. Op het moment dat ik de ring in reed wist ik al dat het niet kapot kon."

Individueel

Voorn (vierde) en Dubbeldam (vijf) reden zich door hun topprestaties ook nog eens de top vijf in van het individuele klassement.

Dat wordt zondag voortgezet met de beste 25 van het veld. "De paarden voelen geweldig aan en zijn superfit", zei Dubbeldam. "Bij dit succes kwam geen geluk kijken, het was gewoon top.

Team

"We hebben gewoon een goed team", vervolgde Dubbeldam. "Wat mezelf betreft: Ik doe het niet in mijn eentje. Er zit een hele organisatie achter, met een goede sponsor, die het mogelijk maakt dat ik op de grote toernooien zo presteer.

De andere jongens hebben het ook prima in orde. Bovendien klikt het tussen ons. Ook dat is zeer belangrijk."

Schröder

Schröder maakte twee fouten en viel terug in het klassement. Voor de individuele strijd is hij daardoor uitgeschakeld.

Evenals Voorn en Dubbeldam heeft Zoer zich wel geplaatst voor de individuele finale van zondag. De Zwitserse Christina Liebherr leidt nog in het klassement. De verschillen zijn klein.