ZEIST - Ruud van Nistelrooij is weer terug bij het Nederlands elftal. De spits van Real Madrid maakt na een afwezigheid van ruim een jaar zijn rentree in de selectie van bondscoach Marco van Basten.

De trainer nam de aanvaller op in zijn selectie voor de vrienschappelijke wedstrijd tegen Zwitserland, woensdag in Genève.

De rentree van Van Nistelrooij is ten koste gegaan van Ajax-spits Klaas-Jan Huntelaar. De aanvaller ontbreekt in de 20-koppige spelersgroep van Van Basten.

Van Nistelrooij speelde op het wereldkampioenschap in Duitsland voor het laatst voor Oranje. In de laatste groepswedstrijd tegen Argentinië werd hij in de 56e minuut gewisseld. In het duel daarna, tegen Portugal (1-0 verlies) zat hij de hele wedstrijd op de bank.

Naast Van Nistelrooij keert ook Robin van Persie terug. De voetballer van Arsenal speelde op 11 oktober 2006 zijn laatste duel in het Nederlands elftal, daarna ontbrak hij vanwege de geboorte van zijn zoontje en een lange, slepende blessure.

Rusland

Het Nederlands elftal opent volgend jaar het seizoen met een vriendschappelijke uitwedstrijd tegen Rusland. Het duel met de formatie van bondscoach Guus Hiddink is vastgesteld op woensdag 20 augustus. Het is nog niet duidelijk in welke stad wordt gevoetbald.

Het Nederlands elftal en Rusland beginnen ruim twee weken na de oefenwedstrijd aan de kwalificatiereeks voor het WK van 2010 in Zuid Afrika. Oranje speelde oefende op 7 februari dit jaar ook tegen Rusland. Het Nederlands elftal won in de Amsterdam Arena met 4-1.

Selectie Zwitserland-Nederland

Doel: Van der Sar (Manchester United), Stekelenburg (Ajax);

Verdediging: Boulahrouz (Sevilla), Bouma (Aston Villa), Emanuelson (Ajax), Heitinga (Ajax), Jaliens (AZ), Mathijsen (Hamburger SV), Melchiot (Wigan Athletic);

Middenveld: Afellay (PSV), Van Bronckhorst (Feyenoord), Seedorf (AC Milan), Sneijder (Real Madrid), Van der Vaart (Hamburger SV), De Zeeuw (AZ);

Aanval: Babel (Liverpool), Kuijt (Liverpool), Van Nistelrooij (Real Madrid), Van Persie (Arsenal), Vennegoor of Hesselink (Celtic).