AMSTERDAM - Lleyton Hewitt heeft de tweede ronde bereikt bij het Pacific Life Open inIndian Wells. De als eerste geplaatste Australiër werkte zich in drie sets met 4-6, 7-5, 6-2 langs de Marokkaan Younes El Aynaoui. Hij overleefde drie matchpoints. In de tweede ronde treft Hewitt de Rus Yevgeny Kafelnikov, die in de eerste ronde met 4-6, 6-1,-1 won van de Tsjech Radek Stepanek.

Bij verlies had Hewitt zijn toppositie op de wereldranglijst al verspeeld aan de Amerikaan Andre Agassi, die zich met een blessure terugtrok. De Australiër, titelverdediger in Indian Wells, moet de halve finales halen om op zijn troon te kunnen blijven.

Onder druk

Na zijn nederlaag in de vierde ronde in de Australian Open leek Hewitt tegen El Aynaoui opnieuw tegen een pijnlijk verlies op te lopen. De Marokkaan zette zijn opponent voortdurend onder druk met zijn sterke eerste service en forehand. Tot 5-3 in de tweede set wist Hewitt de opslag van El Aynaoui niet te breken. "Sommige dagen heb je het en sommige dagen niet'', zei Hewitt na afloop. "Niets ging goed tot ik het eerste wedstrijdpunt wist weg te werken."

Backhand

Met een geweldige backhand op de lijn hield Hewitt zichzelf in de wedstijd. Deze actie gaf hem veel vertrouwen. "Ik wist toen dat ik slechts een break nodig had en dat het dan wel goed zou komen."

Henman

Tim Henman behaalde tegen Jan Michael Gambill zijn eerste overwinning van het jaar. De Brit is op de terugweg van een operatie aan de schouder. Gambill voelde in het warme Californië de inspanningen van de lange week in Delray Beach, waar hij het toernooi voor de tweede keer op zijn naam schreef.

Schalken

Sjeng Schalken moet het in de tweede ronde opnemen tegen de Spanjaard Tommy Robredo, die de Fin Jarkko Nieminen versloeg. Nieminen moest in het begin van de tweede set met een blessure opgeven. Schalken werd in het dubbel uitgeschakeld. Met zijn Duitse partner Rainer Schüttler verloor hij met 6-3 6-4 van het Australische/Zimbabwaanse koppel Arthurs/Ullyett.

In het vrouwentoernooi ging titelverdedigster Daniela Hantuchova in de vierde ronde onderuit. Ze was met twee keer 6-4 de mindere van de Zuid-Afrikaanse Amanda Coetzer.

Roger Federer was in de derde set van zijn eersterondepartij tegen deSpanjaard Felix Mantilla dicht bij de zege, toen zijn opponent opgaf metmaagproblemen. Mantilla gooide de handdoek in de ring bij de stand 6-7 (4),-4, 4-1. Federer speelt nu tegen Gustavo Kuerten uit Brazilië, die in deeerste ronde de Kroaat Goran Invanisevic met 6-2, 6-4 van de baan sloeg.