Wielerbond tegen komst Rasmussen naar Pijnacker

NIEUWEGEIN -De wielerbond KNWU heeft een beroep gedaan op de organisator van het criterium van Pijnacker om af te zien van de deelname van de Deen Michael Rasmussen. Voorzitter Marcel Wintels vindt de komst van de Deen slecht voor de geloofwaardigheid van de wielersport.

"We kunnen en willen het niet verbieden, maar ik hoop dat de organisatie in Pijnacker er van afziet een feestje rond Rasmussen te bouwen", zei Wintels donderdag.

Ontslagen

Rasmussen werd als gele-truidrager door Rabobank uit de Tour gehaald en op staande voet ontslagen toen bleek dat de Deen gelogen had over zijn verblijfplaats voor de Ronde van Frankrijk. Daarmee had hij mogelijk dopingcontroles willen ontlopen.

Zowel de UCI als de Rabo-ploeg hebben een onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen, Rasmussen is vooralsnog niet geschorst. "En daarom laten wij hem zaterdag ook gewoon rijden", was organisator Maarten Welling donderdag stellig. "Wij zien Rasmussen als slachtoffer. Hij is niet betrapt op doping, hij is niet geschorst, juridisch is er geen enkel bezwaar om hem te contracteren. Hij heeft ook al een criterium in Denemarken gereden."

Belrondje

Welling zegt voor het contracteren van de Deen een belrondje te hebben gehouden langs wielerinsiders. "Ze waren vrijwel allemaal even enthousiast. Ook vanuit de KNWU hoorde ik geen bezwaar. Veel mensen zeggen juist dat Rasmussen eerherstel verdient. Mijn stelregel is dat je onschuldig bent zolang het tegendeel niet bewezen is. Zo is dat in de normale maatschappij ook."

Wintels kwam afgelopen weekeinde terug van vakantie en las over de komst van Rasmussen. "Ik vind het volstrekt fout dat Rasmussen als publiciteitsstunt wordt gebracht. Hij is mede debet aan de schade die de wielersport is aangedaan, los van wat het onderzoek zal uitwijzen. Ik heb hierover met mijn collega-bestuurders gesproken alvorens we met ons standpunt naar buiten zijn gekomen. Als je dit laat gebeuren heb je tonnen boter op je hoofd, is mijn mening."

Appel

Wintels zegt een nadrukkelijk appel gedaan te hebben op organisator Welling. "En er is geen enkele druk geweest vanuit Rabobank, de sponsor van de KNWU. Juridisch gezien kunnen en willen we niets. Maar een criterium hoort in de eerste plaats een wielerfeestje te zijn om de helden te zien uit de Tour. Het is schadelijk voor de sport als een renner die zo in opspraak is in een Nederlands criterium een podium wordt geboden."

NUwerk

Tip de redactie