AMSTERDAM - Ajax weet volgende week pas na de laatste wedstrijd in de tweede groepsfase van de Champions League bij AS Roma of het zijn opmars langs de beste Europese clubteams mag vervolgen. Na het gelijke spel tegen Valencia (1-1) van dinsdagavond volstaat een gelijkspel op de Italianen voor een kwartfinaleplaats.

Cijfermatig gezien geldt het gelijke spel tegen de Spanjaarden opnieuw als enorme opsteker voor de ploeg van Ronald Koeman. Jammer was wel dat de Amsterdammers het veld afstapten met het gevoel dat een zege ook tot de mogelijkheden had behoord. Na de gelijkmaker van Pasanen had vooral Maxwell een enorme mogelijkheid op een tweede treffer.

Indrukwekkend

Ajax mag zich nog lang niet vergelijken met de ploeg die bijna tien jaar geleden onder trainer Louis van Gaal met aanvallend vleugelspel het Europese clubvoetbal domineerde. Wel is het knap dat de Amsterdammers de kampioenen van Engeland en Spanje tot vier keer toe op een gelijk spel hebben gehouden.

Indrukwekkend is ook dat een ploeg met een gemiddelde leeftijd van ruim 21 jaar tot de laatste ronde van de tweede groepsfase een helder uitzicht houdt op deelname aan de kwartfinale. Na twee ontmoetingen met Arsenal was het ook nieuw dat Ajax op de aanval durfde te spelen , wat de club na de openingstreffer van de Spanjaarden ook wel moest.

Ajax begon voortvarend

Met de wetenschap dat een zege wel eens goed kon zijn voor een plaatsje tussen de beste acht clubteams van Europa begon Ajax voortvarend. Kansen leverde het openingsoffensiefje nauwelijks op. Wel werd opnieuw al snel duidelijk dat de pas twintigjarige Rafael van der Vaart zo langzamerhand niet meer als talent maar als gearriveerde vedette door het leven gaat. Ook na drie maanden blessureleed onderstreepte de geboren Heemskerker dat wanneer hij gevrijwaard blijft van nieuwe blessures een hele mooie toekomst tegemoet gaat.

John O'Brien had na lang blessureleed wel moeite met het niveau. Hij leed veel balverlies en kon niet voorkomen dat Valencia vaak op de rechterflank gevaarlijk werd. O'Brien trof geen blaam bij de openingstreffer van de Spanjaarden. Thomas Galasek, uitgerekend de oudste van de elf Ajacieden die aan de wedstrijd begonnen, wel. Hij liet zich verleiden door de slimme Rufete en veroorzaakte onnodig een strafschop die de koelbloedige Killy Gonzales benutte.

Pas in veertigste minuut eerste kans

Het duurde tot de veertigste minuut voordat Ajax de geblondeerde doelman Canizares kon verontrusten. Zlatan Ibrahimovic kopte van dichtbij naast en stuitte in blessuretijd van dichtbij op de Spaanse oud-international. Pas na een geslaagde wissel van Koeman begon de thuisclub pas echt de jacht op de gelijkmaker. De oefenmeester bracht rechtbuiten Andy van der Meyde als vervanger voor middenvelder De Jong.

De gelijkmaker van Ajax in de 57e minuut werd echter ingeleid vanaf de linkerkant. Maxwell, samen met Van der Vaart de beste Ajacied, vond het hoofd van de mee naar voren gekomen Pasanen. De Fin kopte van dichtbij raak: 1-1. Nauwelijks tien minuten later kreeg Maxwell na een slim overstapje van Van der Vaart een enorme mogelijkheid op de tweede Amsterdamse treffer. Hij schoot echter oog in oog met doelman Canizares over waardoor Ajax pas volgende week na afloop van de uitwedstrijd bij AS Roma weet of het de weg langs de beste clubteams van Europa mag vervolgen.