Ajax verliest in voorronde Champions League

AMSTERDAM - Ajax moet serieus vrezen dat het net als in het vorige seizoen tot voetbal in de UEFA Cup wordt veroordeeld. De Amsterdammers kwamen tegen een stug verdedigend Slavia Praag niet tot scoren en beginnen over twee weken met een achterstand aan de allesbeslissende return: 0-1.

Slavia Praag dankte de verrassende zege in de Arena aan een benutte strafschop van David Kalivoda. De Duitse scheidsrechter Florian Meyer floot in de 75e minuut voor elf meter omdat Urby Emanuelson tegenstander Petr Janda tegen de grond werkte.

De linksback probeerde het zoveelste domme balverlies van Jurgen Colin vergeefs te corrigeren.

Huntelaar

Ajax kreeg in de 62e minuut ook een strafschop. Klaas-Jan Huntelaar stuitte echter op doelman Martin Vaniak, die tijdens de tweede voorronde van de Champions League ook al twee penalty's van het Slowaakse Zilina keerde.

Ajax maakte tegen Slavia Praag duidelijk dat het allesbehalve klaar is voor het nieuwe seizoen. De nederlaag tegen de Tsjechen was niet alleen te verklaren door het plotselinge vertrek van Wesley Sneijder.

Vertrokken

Ajax schoot zonder de vertrokken Ryan Babel, Kenneth Perez en Tom de Mul en geblesseerde Edgar Davids op vele fronten tekort.

Trainer Henk ten Cate posteerde Luis Suarez op de positie van de vertrokken Wesley Sneijder achter centrumspits Klaas-Jan Huntelaar. De van FC Groningen overgekomen aanvaller stond slechts driemaal met zijn nieuwe ploeggenoten op het trainingsveld.

Sneijder

Hij kon het dan ook niet helpen dat de zo'n dertigduizend toeschouwers in de Arena af en toe in woord en gezang duidelijk maakten dat ze de naar Real Madrid vertrokken Sneijder nog lang niet zijn vergeten.

Suarez werkte gebrekkig samen met Huntelaar en maakte vooral voor rust een onwennige indruk. Hij miste in de 23e minuut ook de beste kans van de eerste helft.

Voorzet

Suarez had een voorzet van Urby Emanuelson voor het intikken maar schoot over. Hij sloeg uit schaamte beide handen voor het hoofd en bleef even liggen op de grasmat.

Waar Suarez vooral voor rust naar automatismen zocht, kon Jurgen Colin niet camoufleren dat hij nog nooit lang op topniveau heeft geacteerd. De op voorspraak van trainer Ten Cate van Norwich City overgekomen verdediger leed onnodig veel balverlies in de opbouw. Hij maakte ook in verdedigend opzicht een hele slechte indruk.

Bakircioglu

Van alle nieuwelingen presteerde Kenndy Bakircioglu nog het beste. De aanvaller was bij bijna alle gevaarlijke momenten van Ajax betrokken.

Hij passeerde niet alleen makkelijk zijn directe tegenstander maar liet eveneens zien over een goede voorzet te beschikken.

Kopenhagen

Ajax verzuimde net als vorig jaar in de beslissende thuiswedstrijd in de laatste voorronde van de Champions League tegen FC Kopenhagen om de tegenstander voor rust op achterstand te zetten. Behalve Suarez waren ook Thomas Vermaelen, Bakircioglu en Huntelaar dicht bij de openingstreffer.

Doelman Maarten Stekelenburg voorkwam in de dertigste minuut dat Petr Janda namens Slavia Praag succes had. Na rust was Suarez de gevaarlijkste aanvaller van Ajax.

Trainer Ten Cate wisselde de aanvaller echter voor pinchhitter Ismael Urzaiz. Ook de Spanjaard bezorgde Ajax echter geen treffer, waardoor de Amsterdammers over twee weken in Praag voor een loodzware opgave staan.

Ajax verliest van Slavia Praag

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

NUwerk

Tip de redactie