AMSTERDAM - Astana mag over drie weken niet aan de start verschijnen van de Ronde van Spanje. Organisator Unipublic trok maandag de uitnodiging aan de Kazachse wielerploeg in vanwege de dopinggevallen in het team. Tijdens de Tour de France werd kopman Alexandr Vinokourov tweemaal positief getest op bloeddoping.

Woensdag liep Andrej Kashechkin bij een out-of-competitioncontrole tegen de lamp.

Zuiveren

De maatregelen die de leiding van Astana de afgelopen weken aankondigde om de ploeg van dopinggebruik te zuiveren, waren voor Unipublic niet voldoende om de ploeg toe te laten tot de Vuelta.

"Wij respecteren de aangekondigde maatregelen en schorsingen van de betrapte renners. Door de dopinggevallen van de twee belangrijkste renners uit de ploeg, die vorig jaar op het podium van de Vuelta stonden, hebben wij echter toch besloten de uitnodiging in te trekken", stelt de organisator in een persverklaring.

Betreuren

Unipublic is zich er van bewust dat door het besluit de gehele Astana-ploeg wordt getroffen. "Wij betreuren het dat deze renners hun beroep niet kunnen uitoefenen. Toch konden wij deze beslissing niet langer uitstellen."

De 62e editie van de Ronde van Spanje gaat op 1 september van start met een etappe in Vigo. Vinokourov schreef de Spaanse rittenkoers vorig jaar op zijn naam. Kashechkin eindigde verrassend als derde.

Voor aanvang van de Tour de France werd de Duitser Matthias Kessler van Astana betrapt op testosterongebruik.

Door alle dopingperikelen werd de ploeg al niet uitgenodigd voor de Ronde van Duitsland. De teamleiding trok zich voor de gehele maand augustus terug uit alle koersen.