TULSA - Golfer Tiger Woods heeft voor de vierde keer de US PGA Championship in het Amerikaanse Tulsa gewonnen. Het is de 13e major titel van de wereldranglijstaanvoerder. De 31-jarige golf-ster bracht hiermee de marge met recordhouder Jack Nicklaus op vijf.

Titelverdediger Woods had voor de vier ronden op de Southern Hills Country Club 272 slagen nodig. Zijn landgenoot Woody Austin (274) werd tweede, de Zuid-Afrikaan Ernie Els derde (275).

"Dit is een fantastisch jaar aan het worden", zei Woods na zijn zege. "In de eerste drie majors van het jaar wilde het maar niet lukken. Ik heb het gevoel dat ik nu beter speel dan in 2000."

Kunst

In dat jaar won Woods twaalf toernooien waaronder het PGA Championship, de Masters en het Britse Open. "Ik krijg het gevoel dat ik weet hoe ik het moet doen. Het is een kunst om te winnen. Ik geloof daar heel erg in. Als ik nu op de baan sta, denk ik terug aan de momenten hoe ik het eerder heb gedaan."

Met temperaturen rond de 39 graden kwam het zondag ook aan op het uithoudingsvermogen van de golfers. Tenminste 264 toeschouwers moesten zich laten behandelen omdat ze onwel waren geworden door de hitte. Woods had er echter weinig last van. "Ik zag de andere jongens steeds minder fris worden. Ik heb absoluut profijt gehad van mijn vele uren in de fitnesszaal."

Momentum

Woods was in de slotronde niet altijd bij de les. Hij had drie slagen voorsprong op de concurrentie, maar met een bogey op de negende en veertiende hole bracht hij zichzelf in de problemen.

"Het was alsof ik het momentum uit handen gaf aan Ernie en Woody. Ik maakte er een zootje van op de veertiende. Ik heb mezelf echt tot orde moeten roepen en ben op tijd wakker geschud. Nadat ik de bal op de vijftiende had geput, had ik voor mezelf de zaak weer onder controle".

Familie

De aanwezigheid van zijn vrouw Elin en dochter Sam maakte de triomf voor Woods extra bijzonder. "Het is zo speciaal om in het bijzijn van mijn familie te winnen. Het voelde zo goed dat Elin en Sam hier waren."

"We beginnen er aan te wennen dat we vader en moeder zijn. Ik hoop dat ik de komende tijd op deze manier door kan gaan. Misschien kan ik dan in de buurt komen van de achttien van Jack Nicklaus. Het heeft nog wel even tijd nodig, maar hij heeft er ook twintig jaar over gedaan."

De eindstand van het US PGA Championship:

1. Woods (VSt) 272 slagen
2. Austin (VSt) 274
3. Els (ZAf) 275
4. Senden (Aus) 279
4. Oberholser (VSt) 279
6. Immelman (ZAf) 280
6. Ogilvy (Aus) 280
6. Dyson (Eng) 280