MONTREAL - De Servische tennisser Novak Djokovic heeft zondag het Masters-toernooi van Montreal gewonnen. Djokovic versloeg de Zwitserse nummer één van de wereld Roger Federer in drie sets: 7-6 2-6 7-6.

Djokovic, de nummer drie van de plaatsingslijst in Montreal, had zaterdag nog de één positie hoger gerangschikte Spanjaard Rafael Nadal de weg naar de finale versperd. Het was de eerste keer dat hij Federer versloeg.

Droom

"Het is een droom voor mij te winnen van de beste tennisser ooit", zei Djokovic. En, met een knipoog: "Ik hoop dat Roger niet boos is. Maar je kunt niet altijd winnen."

De partij was van bijzonder hoog niveau. Djokovic leek de eerste set te verliezen nadat hij bij 5-5 zijn service had ingeleverd. Maar de 20-jarige Serviër bleef Federer op zijn backhand bestoken en brak terug om vervolgens in de tiebreak toe te slaan.

Federer, die vier keer eerder gewonnen had van Djokovic, herstelde zich en veroverde relatief simpel de tweede set.

Tiebreak

In het derde bedrijf begon Djokovic met een break maar leverde hij in de achtste game zijn service in. Een tiebreak moest opnieuw de beslissing brengen. Daarin was Djokovic te sterk.

Hij werd de eerste tennisser die in één toernooi zowel Nadal als Federer klopt. Het was zijn zesde ATP-titel in zijn loopbaan, de vierde van dit jaar. Djokovic won eerder in Adelaide, Miami en Estoril.

Favoriet

Federer was de grote favoriet voor de finale. De Zwitser had nog geen set verloren in Montreal en leek op weg naar zijn vijftigste toernooizege. "Novak is zeker een van de beste spelers ter wereld. Hij verdiende vandaag te winnen", gaf hij na een partij van 2 uur en 13 minuten toe.

De tiebreak (7-2) was ontnuchterend voor Federer, die nog wel het eerste punt pakte maar daarna op 6-1 achter kwam. Tot twee keer toe riep hij tevergeefs de hulp van Hawk-Eye in. Het baatte niet.