AMSTERDAM - Andreas Klöden lijkt aan te sturen op een vertrek bij Astana. De 32-jarige renner, die eerder in de Duitse krant Bild aangaf weinig zin meer te hebben om professioneel te fietsen, heeft zich afgemeld voor een trainingskamp van zijn ploeg.

"Ik ga mij met mijn privécoach Thomas Schediwie op het wereldkampioenschap in Stuttgart voorbereiden", laat Klöden op zijn website weten.

Aangeslagen

Klöden is zwaar aangeslagen na de recente twee bloeddopinggevallen bij het Astana-team. Tijdens de Tour de France liep kopman Alexandre Vinokourov tegen de lamp, terwijl woensdag Andrej Kashechkin bij een out-of-competitioncontrole hetzelfde overkwam.

"De laatste tijd dacht ik soms dat de dopingproblematiek in het wielrennen langzaam minder zou worden. Maar dan doet zich weer een nieuw geval voor", treurt de nummer drie uit de Tour van 2006.

"Net als ik mij opmaak voor mijn nieuwe sportieve doel, het WK in Stuttgart, keldert mijn moraal opnieuw."

Onbegrijpelijk

De vorig jaar van T-Mobile naar Astana overgestapte Klöden snapt niet wat zijn ploeggenoten heeft bezield om zich met verboden middelen in te laten.

"Ik wil niemand veroordelen, maar het is voor mij onbegrijpelijk dat er nog renners in het peloton zijn die simpelweg niet snappen wat ze zichzelf en de wielersport aandoen. Terwijl onze sport niet dieper kan zinken, fietsen deze mensen verder alsof er niets aan de hand is."

Zwarte schapen

Klöden is wel blij dat de strenge dopingcontroles hun vruchten lijken af te werpen. "Ik kan nu alleen maar hopen dat dit seizoen snel voorbij is en de zwarte schapen in het peloton eindelijk begrijpen dat ze niets meer in deze sport te zoeken hebben."