AMSTERDAM - Trainer Henk ten Cate weet nog steeds niet of hij woensdag tijdens de eerste ontmoeting met Slavia Praag in de voorronde van de Champions League over Wesley Sneijder kan beschikken. Real Madrid heeft inmiddels een bod van 24 miljoen euro op de middenvelder ingetrokken.

Bij Ajax sluiten ze echter niet uit dat de Spaans kampioen zich zeer binnenkort weer meldt.

"Ik weet niet meer wat ik moet verwachten", verklaarde Ten Cate na de gewonnen wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV (1-0). "Ik weet niet over welke spelers ik tegen Slavia Praag kan beschikken. Dat moet je aan het bestuur vragen."

Vertrekken

Technisch directeur Martin van Geel bevestigt dat er binnen Ajax duidelijkheid bestaat tot welke datum de belangrijke spelers mogen vertrekken.

"We spelen woensdag namelijk misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. We hebben intern een ultimatum gesteld. Tot dan kunnen onze belangrijke spelers vertrekken. Ik kan je alleen vertellen dat dit ultimatum zondag nog niet afloopt."

Intentie

Grote vraag is of Real Madrid snel weer contact over Sneijder opneemt. De Spaanse club bood woensdag 24 miljoen euro voor de 23-jarige middenvelder. "We hadden echt de intentie om er voor maandagavond uit te komen", benadrukt directeur Maarten Fontein van Ajax.

"We hebben daarom onze oorspronkelijke vraagprijs van 30 miljoen euro tot 27 miljoen euro verlaagd. We wilden onderhandelen. Real Madrid stelde vrijdag echter een ultimatum.

We moesten binnen 3 uur beslissen of we een bod van 24 miljoen euro accepteerden. Dat werkt natuurlijk niet. Zo ga je niet met elkaar om. Dit is ook heel vervelend voor Sneijder."

Vraagtekens

Voorlopig kenmerkt de soap rond Sneijder zich vooral door vraagtekens. Waarom trekt Real Madrid meer dan 13 miljoen euro uit voor Royston Drenthe en laat het de transfer van Sneijder op 2 of 3 miljoen afketsen?

Real Madrid had ook 70 miljoen euro over voor Kaka en de Spaanse club greep inmiddels al naast Ballack, Malouda en Robben. Waarom mislukken al die transfers?

Alternatief

Of zou Real Madrid dan misschien een alternatief voor Sneijder hebben? "Ik dacht aanvankelijk van wel maar tot vandaag hebben ze nog geen aanvallende middenvelder aangetrokken", aldus Van Geel.

Trainer Bernd Schuster van Real Madrid sprak afgelopen week tot drie keer toe lovende woorden over Rafael van der Vaart.

"Maar wij hebben niets van Real Madrid gehoord", benadrukte vice-voorzitter Richert Van HSV zaterdag na afloop van de uitzege op Hannover (0-1). Schuster repte zaterdagavond na afloop van de nederlaag tegen Sevilla (1-0) overigens met geen woord over Sneijder.

Schorsing

De veelbesproken middenvelder van Ajax liet het afgelopen weekeinde ook niets van zich horen. De middenvelder ontbrak wegens een schorsing bij de wedstrijd tegen PSV om de Johan Cruijff Schaal. Hij reikte tijdens de rust van het duel ook niet zoals afgesproken enkele prijzen aan amateurvoetballers uit.

"Ik heb iedere dag contact met Sneijder", aldus Van Geel. "Zoals het er nu voorstaat, verschijnt hij maandag gewoon op de training. Maar dat kan over een minuut weer anders zijn. Het is niet anders."

Afdwingen

De kans lijkt klein dat Sneijder en zijn zaakwaarnemer een transfer op een andere manier willen afdwingen. Sören Lerby heeft nog steeds goede contacten bij Ajax en is niet gebaat bij een arbitragezaak of ander conflict met de club.

Hij heeft zo'n beetje alle talentvolle jeugdspelers Ajax onder contract. Sneijder stelde zich vorige maand na de mislukte transfer naar Valencia ook volwassen op. "Dan ga ik dus nog een jaar mijn best doen voor Ajax", beloofde hij.