AMSTERDAM - Floyd Landis heeft geen idee wanneer hij de uitspraak in zijn zaak bij het Amerikaanse anti-dopingagentschap Usada kan verwachten. "De laatste hoorzitting was drie maanden geleden en ik heb sindsdien helemaal niets meer vernomen", stelde de Amerikaan zaterdag na afloop van een mountainbikerace in Colorado.

"Als ze de tijd nemen om tot een goede beslissing te komen, dan is dat prima. Maar het zou veel eenvoudiger zijn als ze iets zouden zeggen als 'de uitspraak is in januari'. Dan weet ik waar ik aan toe ben."

Landis bleek vorig jaar na zijn eindzege in de Tour de France na de door hem gewonnen zeventiende etappe positief te hebben getest op het gebruik van testosteron.

Tourwinst

Pas als Usada hem schuldig verklaart, kan de 31-jarige Amerikaan zijn Tourwinst worden ontnomen. De voormalige Phonak-renner verscheen half mei op de hoorzitting bij Usada, maar verkeert drie maanden later nog altijd in onzekerheid.

Systeem

In de ogen van Landis heeft zijn zaak aangetoond dat het rechtssysteem in de sportwereld niet deugt. "Of mensen mij nu schuldig vinden of niet, iedereen zal het er over eens zijn dat dit systeem niet werkt.

Het is een jaar en een maand geleden dat ik positief ben bevonden en er is nog steeds geen uitspraak over mijn schuld. Dat klopt toch niet? Zelfs als ze mij schuldig verklaren, dan ziet iedereen dat er vroeg of laat iemand komt die onschuldig is en op deze manier enorm beschadigd wordt."

Financiële problemen

De lange juridische strijd rond zijn dopingzaak leverde Landis na de hoorzittingen flinke financiële problemen op. Doordat zijn deze zomer verschenen biografie goed verkoopt, kan hij eindelijk zijn advocaten betalen.

Landis' grootste kopzorg blijft echter de onzekerheid over de Usada-uitspraak. "Alles is ongewis: wanneer de uitspraak komt, wat deze zal zijn.

Er is totaal geen lijn op te trekken. Ik ben dat niet gewend. Normaal heb ik een doel, iets om naar toe te werken. Dat heb ik nu niet en dat maakt me gek."

Praten

Landis, die zijn tijd doodt met mountainbiken, blikte zaterdag kort terug op de dopingperikelen rond de afgelopen Ronde van Frankrijk. "Je hebt allemaal verschillende organisaties in het wielrennen, die gewoon niet met elkaar praten. Alles gaat rechtstreeks naar de pers.

Ik zeg niet dat alles geheim moet blijven, maar wielerfans hebben geen idee wat ze nog moeten denken. Het is gewoon chaos.

Als er een probleem is moeten al die organisaties eens bij elkaar komen en deze problemen eerst goed met elkaar bespreken."