AMSTERDAM - AMSTERDAM - Ajax heeft zaterdagavond voor de derde keer op rij de Johan Cruijff Schaal gewonnen. In de ArenA waren de Amsterdammers in een gedevalueerd duel met 1-0 te sterk voor PSV.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4187 "Het was geen grootse wedstrijd", zei PSV-trainer Ronald Koeman na afloop. Zijn Ajax-collega Ten Cate: "Het was niet goed."

Glans

Het duel tussen de bekerwinnaar (Ajax) en de landskampioen was vooraf al van de nodige glans ontdaan. Door blessures en schorsingen misten beide teams veel aansprekende voetballers.

Bij PSV ontbrak een complete voorhoede. Kenneth Perez, Arouna Koné en Jefferson Farfan waren geblesseerd, Danko Lazovic mocht door een schorsing niet spelen.

"Mede daardoor konden we aanvallend weinig brengen", aldus Koeman. "Al heb ik in de tweede helft nooit het idee gehad dat we gelijk zouden maken."

Afwezigen

De lijst afwezigen bij Ajax was nog veel langer. Vooral de geschorste Wesley Sneijder werd gemist; de middenvelder zorgt normaal gesproken voor de nodige aanvallende impulsen.

Verder kon Henk ten Cate niet beschikken over Edgar Davids, Leonardo, Ismael Urzaiz, Nicolae Mitea, Jan Vertonghen, Robbert Schilder, Luis Suarez en Laurent Delorge.

Na 25 minuten in de eerste helft viel ook rechtsback George Ogararu uit. Hij werd vervangen door jeugdspeler Gregory van der Wiel.

Gabri

Door alle mutaties kwam de wedstrijd in de ArenA nooit echt los. PSV leunde achterover en wachtte op foutjes in de opbouw van de Amsterdammers.

Ajax speelde een te laag tempo om het PSV echt lastig te maken. De openingstreffer in de 43e minuut kwam voort uit verdedigend gestuntel van de Brabanders.

Na wat doelloos gebrij kwam de bal uiteindelijk bij Gabri, die hard en doeltreffend uithaalde: 1-0.

Belang

PSV-trainer Ronald Koeman gaf deze week aan dat hij de wedstrijd niet echt belangrijk vond, maar dat hij wel wilde weten hoe zijn elftal er voor zou staan in vergelijking met één van de belangrijkste opponenten in de strijd om het landskampioenschap.

Veel wijzer zal hij zaterdag niet zijn geworden. Door de vele mutaties was er van een eerlijk vergelijk nauwelijks sprake.

Champions League

Daar kwam bij dat het duel voor Ajax ook slecht uitkwam. De ploeg speelt woensdag tegen Slavia Praag de eerste wedstrijd in de voorronde van de Champions League.

Ten Cate nam daarom geen risico's. "Ik heb Jaap Stam in de rust uit voorzorg naar de kant gehaald. Toch hebben we de tweede helft vrij aardig gecontroleerd.

Na de gelukkige 1-0 hebben we in de tweede helft nog enkele kansen gekregen. Al met al hebben we verdiend gewonnen", vond Ten Cate."

Uitverkocht

In de tweede helft was Ajax wat gevaarlijker dan voor de pauze. Het massaal opgekomen publiek - het Amsterdamse stadion was met 48.000 toeschouwers uitverkocht - zag doelman Gomes prachtig redden op een inzet van Klaas-Jan Huntelaar.

De aanvaller schoot na een voorzet van Dennis Rommedahl knap in, maar zag de doelman nog net een vinger achter zijn inzet krijgen. In de 75e minuut schoot Rommedahl zelf nog een keer op de paal.

Derde keer

Door de overwinning op PSV behaalde Ajax voor de derde keer op rij de Johan Cruijff Schaal naar Amsterdam.

Koeman zal er niet van onder de indruk zijn. Of zoals hij eerder deze week zei: "De winnaar van de schaal werd de afgelopen twee jaar geen kampioen. En die prijs is toch echt belangrijker."